Linkovi

Severna Koreja osudila dve američke novinarke na po 12 godina strogog zatvora


Severnokorejska Centralna novinska agencija saopštila je danas da je sud proglasio dve novinarke krivim za nespecifikovane "teške zločine" i ilegalan ulazak u Severnu Koreju i da su zbog toga osuđene na 12 godina zatvora sa prinudnim radom.

Severnokorejski državni mediji objavili su u četvrtak početak suđenja Juni Li i Lori Ling, novinarkama američke medijske kompanije Karent TV (Current TV). Severnokorejske vlasti uhapsile su pomenute novinarke u martu, dok su kraj kinesko-severnokorejske granice snimale video izveštaj.

Bela kuća je jutros saopštila da je predsednik Obama "duboko zabrinut" zbog presuda koje su izrečene američkim novinarkama i da koristi "sve raspoložive kanale" da osigura njihovo oslobađanje. Stejt department je pozvao Severnu Koreju da iz humanitarnih razloga odmah oslobodi novinarke. Otkada su uhapšene, politički analitičari nagađaju da bi Severna Koreja mogla da iskoristi dve Amerikanke kao adute u pregovorima sa Sjedinjenim Državama. Administracija predsednika Obame odbacila je optužbe protiv novinarki rekavši da su "bez osnova".

XS
SM
MD
LG