Linkovi

Šefovi diplomatija Rumunije i Italije u Beogradu


Ministri inostranih poslova Italije i Rumunije Franko Fratini i Kristijan Dijakonesku potpisali su danas u Beogradu sa domaćinom, šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, zajedničku izjavu u kojoj se kaže da bi Evropska unija trebalo što pre da dodeli Srbiji status kandidata za ulazak u Uniju, kao i da bi Prelazni sporazum trebalo da bude sproveden odmah, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da bude ratifikovan do kraja juna.

Otvarajući trilaterealni sastanak šefova diplomatije Italije, Rumunije i Srbije predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da evro-integracije ostaju ključni strateški cilj Srbije i dodao da se sve države Zapadnog Balkana suočavaju sa zastojem u proširenju EU.

“Ta činjenica nas ne raduje, ali ne sme uticati na reforme u Srbiji i želim da uverim sve da ćemo nastaviti sa reformima”, rekao je Tadić.

Tadić je rekao i da je građanima Srbije i drugih država zapadnog Balkana, 20 godina posle uspostavljanja demokratskih sistema neshvatljivo da su za putovanja u zemlje EU i dalje potrebne vize.

“Došao je trenutak da se poslednja sankcija prema građanima i državama regiona ukine. Ne želim da licitiram sa terminima, ali realistično vreme je kraj ove i početak sledeće godine”.

Prema oceni šefa italijanske diplomatije, Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i to treba i formalno priznati. Kako je, posle susreta sa rumunskim i srpskim kolegama rekao Fratini, prilika da se to stavi na sto je junski sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i zasedanje Evropskog saveta:

“Proces integracije Srbije u evropske institucije treba što pre nastaviti. Vizna liberalizacija treba da postane realnost do kraja godine i želimo ceo region Zapadnog Balkana u potpunosti integrisan u evropske strukture”, poručio je Fratini, s čime se složio rumunski kolega:

“Delimo iste aspiracije kada je reč o stabilnosti i bezbednosti regiona zapadnog Balkana. Zato je jako važno da podržimo napore Srbije da postane članica Evropske unije. Takođe, složili smo se i oko instrumenata koji treba da unaprede proces evrointegracija Srbije”, rekao je Dijakonesku.

Vuk Jeremić je istakao da se razgovaralo i o Kosovu i da je zaključeno da razlike koje oko tog pitanja postoje ne smeju biti prepreka integracijama Srbije ka EU. Inače, predstavnici tri zemlje pokazali su zainteresovanost za ekonomsku saradnju, a potpisan je i Preliminarni sporazum o saradnji u elektroenergetskom sektoru Italije, Rumunije i Srbije.

XS
SM
MD
LG