Linkovi

Desnica pobedila na izborima za EP


Rezultati tek održanih evropskih izbora su pokazali da su Evropljani ozbiljno zabrinuti za život, posao, ličnu egzistenciju. Povjerili su tako većinu svojih glasova desnom centru, kažnjavajući socijaliste, a u čak deset evropskih držva dajući snažnije pravo glasa u Evropskom parlamentu anti-evropskim ultra-nacionalistima.

Prema raspoloživim, još uvijek neslužbenim podacima, ključna većina zastupnika novog saziva Evropskog parlamenta ostaje iz partija desnog centra. Grupa evropskih narodnjačkih partija će od 735 mjesta držati 267, gubeći dvadesetak mjesta, dok su najveći gubitnici izbora, socijalisti, ostali bez čak 58 mjesta u Parlamentu i sada će ga popunjavati sa 159 zastupnika. Izgubili su i liberali 19 mjesta od sadašnjih stotinu, dok su evropski zeleni blago porasli sa sadašnjih 43 na 51 mjesto zastupnika u EP.

"Obradovan sam činjenicom da su pro-evropske partije, narodnjaci, socijalisti, liberali i zeleni uspjeli da osiguraju solidnu pro-evropsku većinu i da će svi koji su za Evropu nastaviti da rade vodeći Uniju prema boljoj budućnosti. Nadam se da će i partije koje nisu pro-evropske biti u mogućnosti da sarađuju sa nama na realnim osnovama", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Hans Gert Petering.

A ultra desne, anti-imigrantske, anti-islamske i anti-evropske partije su zabilježile porast glasača u Holandiji, Grčkoj, Finskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji i Velikoj Britaniji, dok im je popularnost opala u Belgiji, Francuskoj i Poljskoj.

Neki od analitičara tvrde kako je krajnja desnica iskoristila činjenicu da su glasači u rekordno malom broju izašli na glasanje. Od direktnih izbora za EP 1979. nije zabilježen tako slab odziv glasača. Razlog za to se traži i u činjenici da je predizborna kampanja u brojnim evropskim državama u prvom planu imala nacionalnu, prije evropske agende.

"Ne možemo ništa drugo reći nego da je ovo veoma razočaravajuće, posebno za Evropski parlament koji je uložio mnogo nastojeći mobilizirati glasače. Mislim da je to dijelom rezultat činjenice da je debata u velikoj mjeri bila lokalna. U različitim državama članicama su nacionalna pitanja dominirala diskusijom i vjerujem da se sada trebamo više okrenuti pitanjima evropske politike", nagasila je potpredsjednica Evropske komisije, Margot Volstrom.

Evropski parlament i ostatak evropskih institucija će se od danas morati pomiriti i sa činjenicom da ultra desni, anti-evropski, anti-imigrantski raspoloženi novi stanari parlamenta već pakuju kofere za Brisel gdje će "kvariti posao" pro-evropskim snagama.

"Treba da naučimo lekciju iz činjenice da će određeni broj mjesta u parlamentu pripasti euro-skepticima i ekstremnim partijama. Sada je neophodno da pro-evropljani udruže snage, kako bi se Unija kretala naprijed", kazao je potpredsjednik Evropske komisije, Žak Baro.

Već su, inače, počele najave prvih poteza pobjedničkih političkih grupacija. Tako su evropski narodnjaci najavili kako će od lidera Unije, što se krajem naredne sedmice okupljaju u Briselu, tražiti da dozvole njihovom kandidatu, sadašnjem predsjedniku Evropske komisije, Žoze Manuelu Barozu, da ostane na toj funkciji i naredni mandat. Socijalisti i još više zeleni su oštro protiv, kritikujući Baroza da je premalo uradio na pitanju socijalne zaštite Evropljana od efekata aktuelne krize. Liberalna grupa u parlamentu ne bi imala ništa protiv da podrži Baroza, ukoliko bi ušla u koaliciju sa narodnjacima i ako bi tada njihovi koalicioni partneri odustali od postavljanja svoga čovjeka i na mjesto predsjednika parlamenta.

XS
SM
MD
LG