Linkovi

AI: Praksa nekažnjavanja i dalje prisutna u Srbiji i na Kosovu


Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu Amnesti Internešenl saopštila je da ni Srbija ni Kosovo još nisu uspjeli da rasvijetle sudbinu nestalih i odgovorne privedu pred lice pravde.

U izvještaju povodom 10 godina od završetka konflikta, Amnesti navodi da više od 1.900 porodica na Kosovu i u Srbiji još ne zna šta se desilo sa njihovim rođacima. U proteklih deset godina vlasti Srbije i Kosova nisu uspjele da razmotre posledice ratnih zločina koji su se desili na Kosovu 1999. godine, kaže Sian Džons, stručnjak za Balkan u Amnestiju. Džons je istakla da vlasti nisu uspjele da pokrenu pravoremenu, temeljnu i nezavisnu istragu, rasvijetle sudbinu nestalih i tako donesu pravdu albanskim porodicama, čije su članove kidnapovale srpske snage i srpskim porodicama čije su članove kidnapovali pripadnici OVK. Amnesti Internešenl navodi da je na Kosovu nestalo više od 3000 Albanaca i oko 800 Srba, Roma i drugih manjina.

Ta organizacija smatra da postoje ozbiljne institucionalne prepreke za okončanje prakse nekažnjavanja za nestanke i otmice. Mada možda više nisu na položajima na kojima su bili tokom rata, uticaj bivših zvaničnika proteže se kroz srpsku i kosovsku vladu i društvo, a u nekim slučajevima, i kroz međunarodnu zajednicu-naglasio je Amnesti. Kosovo i Srbija moraju da se suoče sa posljedicama oružanog sukoba, što može da bude urađeno samo putem otkrivanja lokacija masovnih grobnica, okočnanja političkog uticaja na istrage i pokretanja nezavisne, efikasne i nepristrasne istrage ratnih zločina, istakla je ekspert za Balkan Sian Džons.


XS
SM
MD
LG