Linkovi

Prozapadna koalicija proglasila pobedu na parlamentarnim izborima u Libanu


Libanska prozapadna koalicija tvrdi da je pobedila na parlamentarnim izborima u nedelju. U obraćanju pristalicama lider većine u libanskom parlamentu, Saad al-Hariri, proglasio je pobedu nad savezom koji je predvodio Hezbolah, a koji je imao i podršku Sirije i Irana.

Hariri je rekao da je se radi o velikom danu za demokratiju u Libanu. Predstavnici glavne hrišćanske partije - partnera Hezbolaha, priznali su poraz. Hezbolah i njegovi koalicioni partneri očekivali su da će uspeti da preokrenu situaciju u kojoj je prozapadna koalicija imala malu većinu u parlamentu od 128 mesta. Libanski ministar unurašnjih poslova Zijad Barud izjavio je da je 52 odsto birača izašlo na izbore, što je znatno više nego 45 odsto na prethodnim izborima 2005. godine.

Bezbednost je bila pojačana tokom izbora i 50 hiljada pripadnika vojske i policije bilo je rasporedjejno širom zemlje da bi sprečili nasilje. Javljeno je o koškanjima medju pristalicama dve rivalske koalicije, ali nije bilo većih incidenata.

Stotine hiljada od ukunpo 3 miliona i 200 hljada Libanaca koji imaju pravo glasa živi u inostranstvu. Mnogi od njih došli su da glasaju koristeći besplatne letove koje su ponudile vodeće partije.

XS
SM
MD
LG