Linkovi

Mali lanac prodavnica automobila izdržava teška vremena


Dženeral Motors je proglasio bankrotstvo oko mesec dana nakon što je isto učinila kompanija Krajsler. U tom procesu, obe automobilske kompanije zatvaraju na stotine svojih prodavnica. Medjutim, nekoliko prodavnica automobila u gradiću Vindber u Pensilvaniji uspeva da izdrži teška vremena ...

U prodavnici automobila Lorel Ford-Linkoln-Merkjuri u Vindberu, nekadašnjem rudarskom gradiću sa oko 5.000 stanovnika, poslovanje sa klijentima odvija se u opuštenoj atmosferi. Generalni menadžer Frenk Arkjurio ne deluje zabrinuto zbog ekonomske krize, jer kaže da njegova prodavnica ima lojalne mušterije.

"Ne vršimo pritisak na ljude. Voleli bismo da svima prodamo automobil, ali ponekad je to nemoguće. Ovo je vrsta posla u kojoj, ako se lepo ponašate prema ljudima, oni se uvek vraćaju”.

Medjutim, menadžeri kažu da, iako je njihova prodavnica stekla reputaciju poštenog poslovanja i dobre usluge, to možda neće biti dovoljno u ova teška ekonomska vremena. Takođe se trude da imaju na raspolaganju veliki asortiman automobila koje mogu da prodaju u roku od 30 do 60 dana.

Vlasnik prodavnice Lorel, Met Smit, kaže da nije lako poslovati u vreme kada je kupcima teško da podignu kredite za automobil, a mnoge prodavnice automobila ne mogu da im u tome pomognu.

“Imamo veliku sreću da već 25 godina poslujemo sa jednom velikom bankom. Ali za mnoge prodavnice, mogućnost davanja automobile na kredit je ugrožena, što je dovelo do zatvaranja velikog broja”.

Prodavci kao što je Smit dodaju da promenljive cene benzina izazivaju haos u sferi prodaje. Cena benzina je u proteklih nekoliko nedelja skočila za oko 30 centi po galonu. Prošle godine, kada su cene na pumpama dostigle rekord, prodaja većih automobila, kamiona i džipova je drastično opala.

"Teško je držati korak sa tim promenama, i ujedno održavati izbalansiran inventar automobila", kaže Smit.

Pa ipak, njegovih pet prodavnica u gradiću privlači postojani broj mušterija sa područja Vindbera, koje takođe uključuje obližnji veći grad. Kompanija takođe uspešno posluje preko Interneta.

"Upravo sam prodao jedan Grand Markis kupcu u Dubaiju”, kaže Skot Long, koji obavlja prodaju preko Interneta, a na zid svoje kancelarije kači pisma zadovoljnih kupaca.

Njegov učinak prodaje preko Interneta meri se milionima dolara i doneo mu je nagrade u toj oblasti.

"Prodajem automobile širom Amerike, u Kanadi, Evropi, Japanu, Australiji, zapravo u celom svetu”.

Ovaj mali lanac prodaje 10 različitih marki automobila, ali nijedan model Dženeral Motorsa, pa su zaposleni pošteđeni problema koje izaziva bankrotstvo Dži Ema. Lorel medjutim prodaje automobile Krajslera, kompanije koja je pre mesec dana otišla pod stečaj. Smit kaže da je uveren da novi vlasnici neće poremetiti rad njegovih prodavica.

"Kada sagledamo svoje specifično mesto u čitavom biznisu, vidimo ga u tome što smo mi spona izmedju proizvođača i potrošača. Ljudi žele da održavaju vezu sa lokalnom prodavnicom kada je vreme da poprave auto, zamene delove ili gumu".

Met se ipak slaže da postoji veliki broj prodavnica automobila koje nemaju resurse za opstanak u ovakvoj ekonomiji. Iako posao ne cveta, on prodavnice svog lanca ne stavlja u tu kategoriju, i kaže da kompanija uspeva da izdrži teška vremena, bilo da kupci žele manje automobile sa efikasnom potrošnjom benzina, ili privlačnije, veće i “moćnije” modele.

XS
SM
MD
LG