Linkovi

SAD vraćaju Severnu Koreju na listu sponzora terorizma?


Administracija predsednika Baraka Obame spremna je da razmotri vraćanje Severne Koreje na listu država sponzora terorizma, i vrši pritisak da se usvoji rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se odobrava pretres severno-korejskih brodova u potrazi za nuklearnim materijalom.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su nedavne aktivnosti Severne Koreje, uključujući nuklearnu probu i lansiranje projektila, primorale Sjedinjene Države da razmotre vraćanje Pjongjanga na listu država sponzora terorizma:

„Očigledno Pjongjang je skinut sa te liste iz određenog razloga, a taj razlog se sada kosi sa njihovim akcijama“.

Hilari Klinton je to rekla u emisiji mreže „Ej-Bi-Si“ pod nazivom „This Week“ ili “Ove nedelje“. Prošle godine, Sjedinjene Države su uklonile Severnu Koreju sa liste sponzora terorizma, pošto se Pjongjang složio da okonča nuklearni program i dopusti međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja. Ni izdaleka ne održavši obećanje, Severna Koreja je nastavila sa razvojem svog nuklearnog programa. Hilari Klinton ističe da odluka povodom Severne Koreje tek treba da bude doneta.

„Pozabavićemo se tim pitanjem. Postoji proces u vezi s tim“.

Bez obzira da li Severna Koreja bude dodata listi država sponzora terorizma Stejt Departmenta, Hilari Klinton ukazuje da administracija predsednika Obame sarađuje sa Ujedinjenim nacijama na sprečavanju Pjongjanga da izvozi nuklearni materijal.

„Radimo veoma ozibljno na kreiranju mehanizma u kojem možemo da presretnemo i sprečimo pošiljke Severne Koreje. Mislimo da ćemo izaći iz ovog sa veoma jakom rezolucijom koja će imati posledice po severno-korejski režim. Ako sada ne preduzmemo značajnu i efikasnu akciju protiv Severne Koreje podstaćićemo trku u naoružanu u severoistočnoj Aziji. Ne mislim da iko to želi“, rekla je Klinton i dodala da jačanje sankcija protiv Pjongjanga ima „punu podršku“ Rusije i Kine.

Državna sekretarka demantovala je bilo kakve sugestije da Sjedinjene Države pokušavaju da diktiraju uslove za mir na Bliskom istoku. Ona je istakla da predsednik Obama nastoji da se pozabavi pitanjima i preprekama na putu postizanja trajnog sporazuma, ali je dodala da će Izraelci i Palestinci u krajnjoj instanci biti ti koji će odlučiti kako da pokrenu taj proces. Na pitanje šta će se dogoditi ako Izrael pretrpi nuklearni napad Irana, državni sekretar, Hilari Klinton, rekla je da će biti odmazde, ali nije specifično navela ko će je izvršiti, niti u kojoj će formi ona biti sprovedena.

XS
SM
MD
LG