Linkovi

Predsednik Obama vraća se u SAD


Američki predsednik Barak Obama vraća se kući iz Pariza posle ceremonije na obali Lamanša, gde je obeležen „Dan De“, odnosno 65. godišnjica savezničke invazije na Nacistima okupiranu Francusku tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Obama pridružio se francuskom kolegi Nikoli Sarakoziju i drugim liderima na svečanoj komemoraciji savezničkog iskrcavanja u Normandiji 1944. Obama je okupljenima na američkom groblju rekao da svet neće zaboraviti dela savezničkih vojnika na taj istorijski dan.
Predsednik Sarkozi je apelovao na evropske zemlje i Sjedinjene Države da nastave u tom duhu jedinstva u svetlu današnjih globalnih pretnji. Pre nego što je napustio Pariz, predsednik Obama i njegova porodica obišli su čuveni Pompidu centar, muzej savremene umetnosti. Sinoć su posetili katedralu Notr Dam i večerali u blizini Ajfelove kule.

Premijeri Britanije i Kanade, Gordon Braun i Stiven Harper, kao i veterani učesnici invazije takođe su juče učestvovali na ceremoniji povodom obeležavanja godišnjice na Američkom groblju. Više od 150 000 američkih, kanadskih i britanskih vojnika spustilo se padobranima u Normandiju i okolne oblasti 6. juna 1944. u masovnom nastojanju da se Evropa oslobodi od nacističke Nemačke.

XS
SM
MD
LG