Linkovi

Veliki odziv birača na parlamentarnim izborima u Libanu


Ministar unutrašnjih poslova Libana Zijad Barud izjavio je da je izlasnost na današnjim parlamentarnim izborima bila najmanje 52 odsto, što se u svakom slučaju više nego pre četiri godine, kada je glasalo 45 odsto građana.

Jedan od onih koji su danas izašli na izbore, na kojima vlada žustra konkurencija, bio je i predsednik Mišel Sulejman. Posle glasanja u svom rodnom gradu severno od Bejruta, predsednik Sulejman je novinarima rekao da je demokratija „blagoslov po kojem je Liban jedinstven na Bliskom istoku“. Na današnjim izborima glavni takmaci su aktuelna većina u libanskom parlamentu, koju podržavaju Sjedinjene Države, i koalicija na čelu sa šiitskom ekstremističkom grupom Hezbola, koju podržavaju Iran i Sirija, a ishod izbora mogao bi da odredi buduće bliske veze te zemlje.

Ankete javnog mnjenja ukazuju na tesnu trku za 128 mesta u parlamentu, sa svega nekoliko mesta razlike između dve vodeće strane. Bezbednosne mere su na visokom nivou i oko 50 hiljada vojnika i pripadnika policije je stacionirano širom zemlje, kako bi se sprečilo nasilje. Preliminarni rezultati očekuju se kasno večeras ili sutra.

XS
SM
MD
LG