Linkovi

Više država na severoistoku SAD odobrava homoseksualne brakove


Kalifornijski vrhovni sud nedavno je potvrdio zabranu sklapanja homoseksulanih brakova u toj saveznoj državi, koju su izglasali birači prošlog novembra. Sud je međutim takođe potvrdio validnost 18 hiljada brakova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu zabrane. Bračne zajednice između osoba istog pola su međutim dozvoljene u pet američkih država, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, dok će Nju Hemšir uskoro postati šesta.

Birači u Kaliforniji i nekoliko drugih saveznih država su na referendumima prošle godine glasali protiv sklapanja brakova između osoba istog pola. Pristalice homoseksualnih brakova su međutim nakon toga odnijele pobjede u Ajovi, Vermontu i Mejnu, a uskoro i u Nju Hemširu. Gradsko vijeće Distrikta Klumbije takođe je preduzelo korake na zakonskom priznavanju takvih bračnih zajednica, koje su sklopljene u drugim državama. Član vijeća Dejvid Katanija podržava tu mjeru, nazivajući je prvim korakom ka odobravanju vjenčavanja homoseksualnih parova u američkoj prijestonici.

“Ukoliko to odobrimo, a očekujem da hoćemo, uz sva bračna prava, ne strahujem od organizovanja referenduma, zato što bi prilična većina naših stanovnika izašla i podržala bračnu jednakost.”

Amerikanci su međutim podijeljeni u pogledu tog pitanja. Homoseksualne bračne zajednice su zakonom zabranjene u više od 40 država. Pojedine priznaju takozvane građanske zajednice. Pet država, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, dozvoljava sklapanje brakova između osoba istog pola. U pojedinim slučajevima, poput Ajove, o tome su odlučivali državni sudovi. Zakonodavci u Njujorku i Rod Ajlendu vode raspravu o tom pitanju, dok u Nju Džerziju i Nju Meksiku još nisu usvojeni odgovarajući zakoni, iako su homoseksulani brakovi zabranjeni sudskim putem.

Protivnici takvih zajednica, među kojima su i velike vjerske i politički konzervativne organizacije, potrošile su milione dolara na reklamne kampanje koje promovišu tradicionalne brakove. Tim Geglajn, član vjerske organizacije “Fokus na porodici”, koja promoviše društvena i politička pitanja, kaže da nedavne pobjede pristalica homoseksualnih brakova ne odražavaju većinski stav širom zemlje.

Ljudi, kada ih upitate, kažu da podržavaju tradicionalni brak. Sudovi, kada im je to omogućeno, međutim često donose odluke koje nisu u skladu sa stavom američkog naroda.

Dejvid Katanija priznaje da brakovi između osoba istog pola nisu opšte prihvaćeni, ali vjeruje da će buduće generacije imati različit stav o tom pitanju.

Kada U Distriktu budemo prihvatili jednaka bračna prava za sve, iskreno mislim da će se buduće generacije za dvadeset godina pitati oko čega se dizala tolika prašina.”

Pristalice i protivnici homoseksualnih brakova trenutno su usredsređeni na države, uglavnom na sjeveroistoku zemlje, u kojima će se , kako se očekuje, voditi tijesna pravna bitka o tom kontroverznom pitanju.



XS
SM
MD
LG