Linkovi

Obama i svetski lideri obeležili 65. godišnjicu  "Dana D"


Američki predsjednik Barak Obama, njegov francuski kolega Nikola Sarkozi i ostali lideri prisustvovali su danas ceremoniji obilježavanja 65-te godišnjice "Dana D" odnosno iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji.

Predsjednik Obama kazao je da dan De predstavlja trenutak kada su se građani, uprkos razlikama, udružili da bi zaustavili, kako je naveo, zlu nacističku ideologiju. Obama je dodao da vojnici, koji su se iskrcali na plaže Normandije, nikada neće biti zaboravljeni.

"Ne možemo i ne smijemo da zaboravimo da je dan De bio vrijeme i mjesto gdje su hrabrost i nesebičnost nekolicine mogli da promijene tok cijelog vijeka. U trenutku ogromne opasnosti, u sred najsumornijih uslova, ljudi koji se se smatrali prosječnim uspjeli su da urade nešto izuzetno."

Obama je dodao da je njihova nevjerovatna i neočekivana pobjeda oslobodila Evropu.

"Nevjerovatnost te pobjede, između ostalog, čini dan De tako čuvenim. Takođe proizilazi iz jasne svrhe s kojom se rat vodio."

Francuski predsjednik pozvao je evropske nacije i Sjedinjene Države da održe taj duh jedinstva u svijetlu današnjih globalnih prijetnji. Takođe je pozvao svijet da nikada ne zaboravi patnje i bol koje je rat prouzrokovao i da nastavi da se zalaže za pravdu i mir.

Ceremoniji, koja je održana na groblju gdje su sahranjeni američki vojnici blizu jednog od položaja gdje su se iskrcale savezničke trupe, prisustvovali su i britanski i kanadski premijer, princ Čarls i brojni veterani i njihovi potomci. Više od 150 hiljada američkih, kanadskih i britanskih vojnika iskrcalo se na plaže sjeverne Francuske 6. juna 1944 kako bi pomogli u oslobađanju Evrope od nacista.


XS
SM
MD
LG