Linkovi

Ročester: Mala privreda je oduvek bila temelj ekonomskih aktivnosti u SAD


Bankrotstvo koje je proglasila američka kompanije za proizvodnju automobila “Dženeral motors”, najveće je industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD. Tim povodom, o preduslovima za obnavljanje rasta američke privrede za “Glas Amerike” govori bankarski i investicioni stručnjak, Katarina Ročester.

Ročester: “U sadašnjoj situaciji imate tri preduslova za rast američke ekonomije. Prvo, moramo da obnovimo bogatstvo našeg privatnog sektora. Američka domaćinstva su prošle godine izgubila zaprepašćujućih 11 hiljada milijardi dolara. O kakvom obimu bogatstva je reč postaje jasno kada tu sumu uporedimo sa celokupnim proizvodom američke privrede od 14 hiljada milijardi dolara. Ekonomske odluke, posebno one donete u prethodnoj adminsitraciji, bile su zasnovane na političkim, a ne na ekonomskim procenama. Uzmite, na primer, sadašnju situaciju sa jednim od tri naša najveća proizvođača automobila - kompanijom ‘Dženeral motors’. Administracija će uložiti 50 milijardi dolara da bi sačuvala 50.000 radnih mesta, što znači milion dolara za svako radno mesto. Međutim, ako bismo tih 50 milijardi dolara investirali u privatni sektor, mogli bismo da otvorimo daleko više radnih mesta.

Drugo, mi moramo da povećamo široku potrošnju. Amerikance već decenijama kritikuju da nedovoljno štede. I to je tačno. Ali, vrednosti naših nekretnina, penzionih fondova i akcija neprestano su rasle, što nije podsticalo štednju. Međutim, poslednjih 18 meseci ušteđevine građana su uvećane za 10 puta - sa 50 na 500 milijardi dolara. S druge strane ta štednja je uzrokovala pad široke potrošnje, bez koje nema stimulisanja ekonomije. Potrošnja na državnom nivou ne može da zameni široku potrošnju već stvara deficit.

I treće, potrebna nam je obnova naših kreditnih tržišta. Plan za stimulisanje privrede podstiče i pomaže ‘velike biznise’, koji se smatraju prevelikim da bismo mogli da im dozvolimo da propadnu. Lično mislim da, ako ste preveliki i neuspešni, to znači da ste jednostavno preveliki i da vas ne treba spasavati. Možda biste bili uspešniji ako bi postali kompaktniji i manji. Ali mi moramo da se okrenemo sektoru male privrede koja je oduvek bila temelj naših ekonomskih aktivnosti i kreator radnih mesta”.

Glas Amerike: Da li predviđate zaokret ka “novoj američkoj privredi” i kako vidite ulogu države u ekonomskom životu zemlje?

Ročester: “U ovom momentu imate razna mišljenja i stavove o ekonomskoj situaciji u zemlji i ulozi države. Lično mislim da prolazimo kroz blagi deflacioni period, prvi ovog inteziteta u poslednje 54 godine. Uprkos tome, Amerikanci su zabrinuti zbog moguće visoke inflacije kao rezultat ogromnih državnih troškova. Mada je visoka stopa inflacije veoma opasna, blaga inflacija je bolja od deflacije, koja uzrokuje smanjenje bogatstva i potrošnje, a time i životnog standarda i radnih mesta. Ta pravila su svuda ista, bez obzira na ideologiju. S druge strane, inflacija vrši pritisak na cene, čime se povećava bogatstvo, stimuliše potrošnja, ekonomski rast i stopa zapošljvanja. Ključni izazov za Upravu federalnih rezervi jeste da izbalansira sve ove elemente - što nije lako. Pored toga, prolazimo kroz period strukturalnih promena u našoj radnoj snazi. Sada imamo oko 13 miliona nezaposlenih, odnosno oko devet odsto, iako postoji tri miliona nepopunjenih radnih mesta. Problem je u tome što nezaposlenost vlada u sektorima finansija, građevinarstva, trgovne na malo… dok se raspoloživa radna mesta nalaze tamo gde administracija ulaže najviše sredstava, a to su državni sektor, prosveta i zdravstvo. Dakle, mi stimulišemo pogrešne sektore, a trebalo bi da stimulišemo one koji imaju najveću stopu nezaposlenosti, dok nastojimo da prekvalifikujemo našu radnu snagu”.

XS
SM
MD
LG