Linkovi

Nastavlja se razmatranje mera za kažnjavanje Pjongjanga


Zamenik američkog državnog sekretara, Džejms Stajnberg sastao se danas sa kineskim zvaničnicima u Pekingu u pokušaju da dobije podršku za uvođenje strogih međunarodnih sankcija Severnoj Koreji, kao odgovor na nedavne nuklearne testove Pjongjanga.

Stajnberg je razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova, Jang Điječijem, državnim savetnikom, Dai Binguom i zamenikom ministra spoljnih poslova, Vu Daveijem, koji je inače vodeći kineski diplomata zadužen za pitanja nuklearnih aktivnosti Severne Koreje.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Majk Hamer rekao je da se na sastanku govorilo o kinesko-američkim odnosima i bezbednosnoj situaciji u severoistočnoj Aziji. Hamer je razgovore opisao kao "veoma produktivne" ali nije izneo više detalja.

Visoki američki diplomata, Stajnberg doputovao je u Peking iz Seula gde je sa predsednikom Južne Koreje, Li Mjung-bakom razmatrao mogućnosti zajedničke akcije protiv bezbednosnih pretnji Severne Koreje. Američka državna sekretarka, Hilari Klinton će o ovom pitanju razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje, Ju Mjung-hvanom.

Pjongjang je zapretio da će se braniti ukoliko međunarodna zajednica odluči da uvede dodatne sankcije, ne precizirajući kakva bi akcija bila preduzeta.

U međuvremenu, predstavnici južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje izjavili su ranije da je Severna Koreja pristala na razgovore sa Seulom iduće nedelje u zajedničkom industrijskom kompleksu, Kesong, koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje. Sastankom će dominirati razgovori o budućim zajedničkim poslovnim operacijama.

XS
SM
MD
LG