Linkovi

65 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji


U subotu, 6. juna, pada 65. godišnjica savezničkog iskrcavanja u Normandiji, poznatog kao Dan de, kada su američki, britanski, kanadski i drugi saveznički vojnici napali sa mora i iz vazduha nacističke okupatore Francuske. Dvojica britanskih reditelja pripremili su za ovogodišnju proslavu dokumentarni film, sa sećanjima ostarelih veterana koji su učestvovali u toj ključnoj bitci za oslobađanje Evrope.

6. juna 1944. godine, 160 hiljada vojnika iskrcalo se ili spustilo padobranima u Normandiji, gusto posejanoj nemačkim bunkerima i drugim utvrđenjima. U akciji je učestvovalo više od 5 hiljada savezničkih brodova i 13 hiljada aviona.

Operacija je dobila šifru Dan de, što je vojni termin za neodređeni datum neke operacije. Amerikanac Mort Šekter bio je repni mitraljezac, pripadnik 467. bombarderske eskadrile, sa bazom kraj engleskog grada Rekhita.

„U prvu misiju poleteli smo oko pola četiri ujutro. Bombardovali smo neku luku u Francuskoj,“ kaže Šekter.

Nebo je bilo mirno, kaže on.

„Nije bilo protivavionske artiljerije niti lovaca. Nemci mora da su spavali i zbog toga smo im bili zahvalni.

Međutim, vode Lamanša, ispod njegovog bombardera tipa B-24, ličile su na zakrčeni autoput.

„Leteli smo iznad kanala i kada sam pogledao dole video sam na hiljade brodova. Kao kada se automobili poređaju branik do branika, toliko ih je bilo,“ kaže Šekter.

Amerikanac Džeri King bio je u svojoj bazi u Britaniji, gde je pomagao na ukrcavanju padobranaca i opreme u avione.

"Bilo je haotično, verujte mi. Mnogo toga se događalo," kaže on.

Nedaleko od obale Normandije, Erl Norvud je kao 17-godišnji mornar upravljao čamcima za iskrcavanje, koji su prevozili vojnike od brodova do jedne od plaža. U čamac je moglo da stane 36 vojnika.

"Oko pola osam ujutro granata nas je pogodila u desni bok, ubivši dvojicu i vrlo teško ranivši drugu dvojicu. Eto, ispričao sam to za 15-20 sekundi, možda minut, a trajalo je kao život," priseća se on.

Norvud je nastavio do obale gde su se ostali vojnici iskrcali, dok je on mrtve i ranjene vratio do bolničkog broda.
"Upravljao sam čamcem i mnogi misle da je to bilo sjajno. Ali pravi heroji toga dana bili su ona 32 vojnika koji su, iako su videli dva razneta i dva teško ranjena druga, ipak prekoračili preko njihovih tela i obavili svoj posao," kaže Norvud.

Najmanje devet hiljada savezničkih vojnika ubijeno je ili ranjeno u invaziji. Za nemačke žrtve veruje se da su bile između četiri i devet hiljada.
Ali ta krvava bitka označila je preokret u ratu, pored toga što je promenila živote preživelih, kao što je Erl Norvud.

"Tog jutra imao sam 17 godina, ali kada se završilo bio sam 40-godišnji čovek," kaže sa setom Erl Norvud.

Priča o vojnicima, mornarima i vazduhoplovcima koji su se iskrcali na obali Normandije ispričana je u dokumentarnom filmu dvojice britanskih autora.

Elvud fon Sibold odrastao je fasciniran Drugim svetskim ratom. Svoju strast pretvorio je u karijeru, kada se preselio u francuski gradić Sen Mer Egliz - prvi koji su Amerikanci oslobodili u Evropi. Danas, on radi kao turistički vodič, među kojima ima ostarelih veterana i članova njihovih porodica.

Fon Sibold je takođe voditelj u dokumentarnom filmu o iskrcavanju, pod naslovom Amerikanci na Dan de, koji j snimio zajedno sa koproducentom, takođe stanovnikom Normandije, Ričardom Lenijem.

XS
SM
MD
LG