Linkovi

Jake mere bezbednosti pred godišnjicu protesta na trgu Tjenanmen


Kineske vlasti pojačale su kontrolu oko pekinškog trga Tjenanmen uoči 20-e godišnjice brutalnog suzbijanja prodemokratskih protesta 4. juna 1989. godine. Policija kontroliše prilaz trgu, dok je novinarima pristup ograničen.

Pobuna studenata 1989. koju je kineska vojska ugušila u krvi 3. i 4. juna, i dalje je tabu tema u Kini. Zvaničan izveštaj o broju poginulih nije objavljen, dok gradske vlasti u Pekingu procenjuju da je poginula 241 osoba, a aktivisti za ljudska prava tvrde da je bilo više hiljada poginulih.

Neki disidenti u zemlji su u telefonskim izjavama zapadnim medijima, rekli da su u kućnim pritvorima ili da ih vlast primorava da napuste Peking.

Vlasti u Makau pritvorile su jednog od glavnih studenskih vođa protesta 1989, Vuera Kaišija, kada je u sredu doputovao u tu južnu kinesku teritoriju. Vuer je rekao da je došao u posetu roditeljima, ali da mu je naredjeno da se vrati u Tajvan gde živi u egzilu.

Kineska vlada blokirala je pristup internet forumima, blogovima i drugim internet sajtovima kao što su Fejsbuk i Tviter, kao i izveštajima stranih medija kako bi se sprečile diskusije o sutrašnjoj godišnjici.

XS
SM
MD
LG