Linkovi

Nensi Regan gost u Beloj kući


Bivša prva dama Amerike Nensi Regan je u utorak bila gost u Beloj kući. Ruku pod ruku sa predsednikom Obamom gospodja Regan je odevena u svoju tradicionalnu crvenu boju posmatarala, dok je predsednik Obama odavao poštu njenom suprugu:

„Ronald Regan je u svojstvu predsednika pomogao da se ponovo ukoreni osećaj optimizma u našoj zemlji, duh koji prevazilazi političke okvire. Veliki broj gradjana je bio vrlo impresioniran ljubavlju koju je gospodja Regan gajila za svog supruga i još veći broj njih je impresioniran činjenicom da ju je ta ljubav inspirisala da se angažuje u borbi protiv Alchajmerove bolesti i neumorno zalaže za medicinska istraživanja sa embrionalnim matičnim ćelijama,“ rekao je predsednik Obama.

Potom je usledila ceremonija potpisivanja dokumenta kojim se osniva komisija za komemoraciju predstojeće 100. godišnjice rodjenja Ronalda Regana. Gospodja Regan je, sa rukom na ramenu predsednika Obame, dok je potpisivao taj dokument, nasmejala prisutne komentarom: Vi ste levoruk, (na engleskom lefty), što može da znači i levičar. Predsednik Obama se sagao da poljubi bivšu prvu damu i u tom trenutku su se srele dve niti američke istorije.

U medjuvremenu, Njujork Tajms beleži da je Nensi Regan zaplakala prilikom otkrivanja biste njenog supruga, pokojnog predsednika Regana, u zgradi Kapitola, u sredu. Medju zakonodavcima koji su se pridružili prvoj dami ovom prilikom bili su Džon Bejner, lider republikanaca u Predstavničkom domu, potom demokratski senator iz Nevade, Heri Rid, lider većine u Senatu, kao i lider manjine, republikanaski senator Mič Mekonel. Tokom govora na ceremoniji republikanski sledbenici 40. američkog predsednika su više puta ponovili njegova uverenja da su najsvetliji dani Amerike tek pred nama i da bi fokus uvek trebalo da bude na budućnosti, a ne na prošlosti.

XS
SM
MD
LG