Linkovi

Predsednik Barak Obama započeo posetu Bliskom istoku


Predsjednik Barak Obama boravi u posjeti Saudijskoj Arabiji, prvoj stanici turneje, tokom koje će, između ostalog, pokušati da uspostavi dijalog sa Muslimanima širom svijeta.

Američkog predsjednika je na glavnom aerodromu u Rijadu dočekao saudijski kralj Abdulah.
Uoči susreta iz zatvorenih vrata, tokom koga se raspravljalo o nizu pitanja, od bliskoistočnih mirovnih pregovora i iranskog nuklearnog programa do sve većih cijena nafte, predsjednik Obama izrazio je zadovoljstvo zbog strateških odnosa dvije zemlje.

Između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije postoji duga istorija prijateljstva. Imamo strateške odnose. Smatrao sam da je na ovom putu bilo veoma važno da dođem na mjesto gdje je islam nastao, da se savjetujem sa njegovim visočanstvom i da razmotrimo niz problema sa kojima se suočavamo na Bliskom istoku”.

Zahvaljujem predsjedniku na njegovim toplim riječima i izraženoj naklonosti. Nisam iznenađen, imajući u vidu istorijske i strateške odnose između dvije zemlje”, naglasio je kralj Abdulah.

Saudijski monarh takođe je uručio američkom predsjedniku medalju u čast njegove posjete, koju su pozdravili i Saudijci, izražavajući nadu da će poboljšati odnose Vašingtona i muslimanskog svijeta.

“Mislim da će njegova posjeta imati pozitivan uticaj na Bliski istok i da će riješiti veliki broj problema. Smatram i da će se promijeniti stav Amerike prema ovom regionu. To je Obama i obećao tokom svoje kampanje, tako da treba da sačekamo i vidimo da li će se stvarno promijeniti”, kaže kompjuterski inženjer Mohamed Aref.

U američkoj politici postoji pristrasnost i vjerujem da je Obama ovdje kako bi osigurao da se to promijeni, kao i mišljenje arapskih zemalja i muslimanskog svijeta o Sjedinjenim Državama”, ističe menadžer Sultan Ben Saed.

Obama će dugo očekivani govor o odnosima Sjedinjenih Dražava i Muslimana širom svijeta održati sjutra u Kairu. Nedugo nakon dolaska predsjednika u Rijad, Al Džazira je emitovala audio snimak na kome glas, koji navodno pripada Osami bin Ladenu, kritikuje Obaminu politiku prema muslimanskim zemljama. U poruci se navodi da Obama nastavlja stopama svog prethodnika Džordža Buša i da u muslimanskom svijetu sije novo sjeme mržnje prema Sjedinjenim Državama. Portparol Bijele kuće Robert Gibs saopštio je da nije iznenađen što Al Kaida želi da odvrati pažnju od, kako je naveo, predsjednikovih istorijskih napora da uspostavi otvoren dijalog sa muslimanskim svijetom.

XS
SM
MD
LG