Linkovi

Dženeral Motors podneo zahtev za stečaj


Najveća američka autokompanija Dženeral Motors podnijela je zahtjev za stečaj, u okviru vladinog plana za reogranizaciju stotinu godina stare kompanije. Predsjednik Barak Obama kazao je da je bankrotstvo Dži-Ema bolan, ali i neophodan korak ka oživljavanju ikone američke automobilske industrije, dok je direktor kompanije Fric Henderson zatražio od potrošača da daju još jednu šansu posrnulom gigantu. Riječ je najvećem industrijskom bankrotstvu u Sjedinjenim Državama.

U Detroitu je danas okočano jedno doba. Američka ikona, Dženeral Motors, jutros je zatražila zaštitu u bankrotstvu, što je prvi korak ka stvaranju nove, manje i održivije kompanije, uz podršku dodatnih 30 milijardi dolara vladine pomoći.

Apsolutno sam uvjeren da će se, ukoliko bude imao dobru upravu, pojaviti novi Dženeral Motors koji novoj generaciji Amerikanaca može da pruži šansu da ostvare svoje snove, da bude konkurentniji od autokompanija širom svijeta i da ponovo bude neodvojivi dio američke ekonomske budućnosti”, kazao je predsjednik Barak Obama.

Reorganizacijom Dženeral Motorsa predviđen je veliki broj promjena. Proizvodnja automobila marke Hamer, Saturn i Saab biće obustavljena ili prodata. Najmanje 11 fabrika će biti zatvoreno, dok će još tri biti van funkcije. Ujedinjeni sindikat radnika u autoindustriji već je pristao da smanji svoj udio u kompaniji sa 17 na 5 odsto, dok će vlada posjedovati 60 odsto. Očekuje se da će biti otpuštena 21.000 radnika. Kompanija bi trebalo da bude reorganizovana za 60 do 90 dana.

"Dži-Em, koji su mnogi od vas znali i koji vas je iznevjerio, je sada prošlost. Danas je početak buduće nove kompanije, novog Dži-Ema posvećenog proizvodnji najboljih automobila i kamioneta, energetski efikasnih, svjetskog kvaliteta i stvarno izuzetnog dizajna. I iznad svega novi Dži-Em, sa našim upravljačkim timom, biće ponovo u potpunosti posvećen potrošačima", naglasio je direktor kompanije Fric Henderson.

I dok Dženeral Motors odlazi pod stečaj, Krajsler će ubzo ući u partnerstvo sa italijanskim Fijatom, što je odobreno kasno sinoć.

XS
SM
MD
LG