Linkovi

Egipat u centru pažnje pred posetu predsednika Obame


Kroz nekoliko dana američki predsednik Barak Obama odlazi u Egipat zbog, kako Bela kuća navodi, važnog govora muslimanima širom sveta. Egipatska metropola u kojoj živi 16 miliona ljudi, prostire se duž reke Nil – izvora života tokom čitave istorije Egipta. I dan danas taj grad je srce i duša arapskog sveta. Predsednik Barak Obama obratiće se odavde muslimanima širom sveta, a svi naši sagovornici kažu kako misle da je ovaj grad pravi izbor.

„Želimo dobrodošlicu svima koji dođu u Egipat. Egipat je majka celog sveta i radujemo se što dolazi američki predsednik“, izjavila je jedna prolaznica. „Egipat je majka celog arapskog sveta, al Azar je u Kairu. Želimo Obami dobrodošlicu, ovaj grad bi trebalo da smatra domom“, rekao je jedan njen sugrađanin.

Egipat je bio očigledan izbor za Obamu, kaže politički sociolog Said Sadek, sa Američkog univerziteta u Kairu, pozivajući se na blisku prošlost te zemlje. „Egipat je oduvek bio bliski saradnik Sjedinjenih Država, uvek je vodio umerenu politku, bio pionir mira sa Izraelom i igrao važnu stratešku ulogu u rešavanju izraelsko-palestinskog konflikta i iskorenjivanju hegemonističkih uticaja Irana u ovoj oblasti“, kaže Sadek.

Ali Sadek napominje da postoji i strateški razlog: „Stvarni problem leži u arapskom islamskom svetu – ne u azijskom islamskom svetu ili drugim islamskim regionima“, kaže on.

Tokom aprilske posete Turskoj predsednik Obama rekao je da želi da pruži ruku muslimanima i da pronađe zajednički jezik s njima.

Ta promena je dobrodošla, kaže Sadek, ali ljudi ovde žele određenije informacije.

„Prvo pitanje je pitanje Palestinaca – neograničena podrška američkih vlada ekspanzionističkoj politici Izraela, ne sa ciljem opstanka Izraela, već radi izraleske ekspanzionističke politike. Stoga ukoliko Obama iznese neki raspored i program akcije – to bi bilo vrlo cenjeno u islamskom svetu. Time bi se neutralisali mnogi revolucionari, radikalne islamske grupe i retorika protiv Sjedinjenih Država“, smatra ovaj analitičar.

Ali Mohamed Mahdi Akef, vodja najveće egipatske opozicione grupe, Muslimansko bratstvo, je skeptičan.

„Želimo dobrodošlicu Obami i svakome ko dođe u Egipat, ali duboko u sebi osećam da je predsednik Obama nasledio veoma težak legat svojih prethodnika“, kaže Akef.

A taj legat, nastavlja on, predstavljaju ubistva i raseljavanje muslimana u Iraku, Avganistanu i Palestini, kao i podrška Vašingtona izraelskom ustavu. Za sada, Akef ne traži akciju, ali želi da čuje Obaminu viziju.

„Arapski i muslimanski svet očekuje da njegova percepcija bude u skladu sa opštim principima civilizacije, da ne prihvata nepravdu, gušenje, diktatorske režime, korupciju i tiraniju u bilo kom delu sveta“, kaže on.

Međutim, muslimani žele da čuju još lepih reči, dodaje Said Sadek, bez obzira da li se radi o ratu u Avganistanu, izralesko-palestinskom konfliktu ili dugoročnoj podršci Vašingtona autokratskim vladarima.

„Trebalo bi da postoji neki trajni program, sa redosledom poteza kojim bi se poslala vrlo snažna poruka čitavom islamskom svetu“, kaže Sadek.

Na Sjedinjene Države se u muslimanskom svetu gleda sa podozrenjem, posebno na Bliskom istoku. Tamo će se s pažnjom biti saslušano ono što će predsednik Obama reći, ali će njegove buduće akcije biti još budnije praćene.

XS
SM
MD
LG