Linkovi

Američki senatori debatuju o kontroverznom komentaru kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda


Visoko rangirani republikanski senator Lindzi Grejem kaže da bi kandidatkinja predsednika Baraka Obame za sudiju Vrhovnog suda, Sonja Sotomajor, trebalo da se izvini zbog izjave date pre godinu dana o ulozi rase i pola u donošenju sudskih odluka. U medjuvremenu, demokratski senatori umanjuju važnost tog komentara i izražavaju uverenje da će Sonja Sotomajor biti potvrdjena kao prvi sudija Vrhovnog suda iz redova hispanske zajednice. Saradnik Glasa Amerike Majkl Bouman beleži:

Od njene prošlonedeljne nominacije, prošlost sudije Sonje Sotomajor stavljena je pod lupu, ali ne zbog njenih mogućih gledišta o pravu na abortus, kontroli oružja ili bilo kog drugog pitanja koje deli Amerikance na političkoj ili moralnoj osnovi. Umesto toga, u fokusu je jedan njen govor iz 2001. godine u kojem je rekla kako veruje da bi „mudra Latinoamerikanka sa bogatim iskustvom verovatnije donela bolji zaključak na sudu nego muškarac bele rase, koji nije imao to iskustvo.
Mnogi republikanci u Senatu kažu da su uznemireni zbog te izjave, jer ona navodi na zaključak da sudija federalnog apelacionog suda, Sonja Sotomajor, ima tendenciju da uzima u obzir rasu i pol u pravosudnim odlukama umesto da nepristrasno primenjuje zakon.
Republikanac Lindzi Grejem, član Senatskog odbora za pravosudje koji će glasati o nominaciji sudije Sotomajor, bio je gost TV mreže FOX:

Ona je mislila da bi neka Latinoamerikanka, prošlosti slične njenoj, bila bolji sudija od nekog muškarca poput mene, belca iz Južne Karoline. To je uznemiravajuće i neprimereno. Nadam se da će se izviniti,“ rekao je Grejem.

Demokrate navode da je ta izjava sudije Sotomajor istrgnuta iz konteksta i da su preuveličana. Predsedavajući Senatskog odbora za pravosudje, demokrata Patrik Lejhi, iz Vermonta, pojavio se u programu Susret sa štampom, TV mreže NBC:

Bilo bi apsolutno pogrešno pretpostaviti da lično iskustvo ljudi ne utiče na njihovo razmišljanje. To ne znači da oni ne mogu da se drže zakona,” rekao je Lihi.

Obrazlažući njenu nominaciju predsednik Barak Obama je posebno istakao životnu priču Sonje Sotomajor, kao deteta čiji su roditelji Portorikanci i koje je detinjstvo provelo u državnom stanu za siromašne u Njujorku. On je takodje naglasio potrebu za sudijom koji može da se uživi u brige i svakodnevne borbe običnih ljudi.

Republikanski senator iz Alabame Džef Sešns kaže:

Svi bi trebalo da imaju saosećajnost. Svako bi trebalo da ima osećanja i osetljivost prema ljudskim bićima i da to pokazuje tokom svog života. Ali od sudija se zahteva da budu neutralni. Da presuđuju na osnovu zakona i činjenica,“ rekao je Sešns.

Sešns je ipak dodao da sudija Sotomajor ima besprekorna akademska i sudska dostignuća.

To je istakla i demokratska senatorka iz Kalifornije, Dajen Fajnstajn, u programu TV mreže CBS „Suočite se sa nacijom“.

Ona je zapravo neverovatna žena. Ona je ostvarenje američkog sna. Iz državnog stana za siromašne, u Bronksu di'plomirala je prava na univerzitetu Prinston kao najbolji student u klasi. Bila je urednik pravnog časopisa na univerzitetu Jel, istaknuti asistent oblasnog sudije. Bila je advokat u jednoj korporaciji, sudija oblasnog suda, kao i sudija apelacionog suda,“ izjavila je senatorka Fajnstajn.

Ukoliko njena nominacija bude potvrdjena u Senatu, Sonja Sotomajor će na položaju u Vrhovnom sudu zameniti sudiju Dejvida Sutera, kojeg je 1990. godine nominovao predsednik Džordž Buš stariji.

XS
SM
MD
LG