Linkovi

Gejts zatražio uvođenje oštrih sankcija Severnoj Koreji


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da Sjedinjene Države neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu.

Gejts je, nakon susreta sa ministrima odbrane azijskih država u Singapuru, naglasio da je uvođenje oštrih sankcija Sjevernoj Koreji možda jedini način da se njen nuklearni program okonča mirnim putem. Takođe je dodao da Vašington sjedeti skršetnih ruku dok Pjongjang razvija kapacitete za uništavanje meta u Aziji i Sjedinjenim Državama. Visoki kineski vojni zvaničnik je na konferenciji pozvao na smirivanje tenzija, ističući da bi Korejsko poluostrvo trebalo da se kreće ka oslobađanju od nuklearnog oružja.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i japanski premijer Taro Aso u međuvremenu su se založili za snažan odgovor na nedavne sjevernokorejske nuklearne probe-saopšteno je u Moskvi. U saopštenju Kremlja navodi se da su se dvojica lidera, tokom današnjeg telefonskog razgovora, saglasila da rade zajedno na mjerama koje će biti obuhvaćene novom rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Savjet razmatra uvođenje novih sankcija Pjongjanu, nakon nedavnog lansiranja raketa kratkog dometa i podzemnih nuklearnih proba. Sjeverna Koreja je međutim zaprijetila da će odgovoriti na eventualne nove sankcije svetske organizacije.

XS
SM
MD
LG