Linkovi

Severna Koreja ispalila još jednu raketu kratkog dometa


Severna Koreja je danas, nadomak svoje istočne obale, ispalila još jednu raketu kratkog dometa i zapretila da će preduzeti akciju u znak odmazde ukoliko Ujedinjene nacije uvedu dodatne sankcije Pjongjangu zbog najnovije nuklearne probe.
Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je izjavu jednog južnokorejskog funkcionera da je Severna Koreja lansirala „novi tip“ projektila zemlja-vazduh iz svog lansirnog centra Musudan–ni. To je šesta raket akratkog dometa koju je Severna Koreja ispalila od nuklearne probe u ponedeljak.
Severnokorejska državna novinska agencija danas je upozorila na „dalje mere samoodbrane“ ukoliko bude, kako je navedeno, „daljih provokacija“ od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Savet, naime, razmatra moguće nove sankcije prema Pjongjangu. One bi mogle da obuhvate proširenje embarga na isporuku oružja i uvodjenje restrikcija na finansijske i bankovne regulative.
Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, rekao je da nova situacija ne predstavlja krizu i da nema potrebe za povećanjem broja vojnika u Južnoj Koreji. On je to izjavio danas tokom leta ka Singapuru gde će prisustvovati regionalnom bezbednosnom sastanku.

XS
SM
MD
LG