Linkovi

Naoružani napadači napali kancelariju izbornog štaba iranskog predsednika


Iranski državni mediji navode da su naoružani napadači danas otvorili vatru na kancelariju izbornog štaba predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ranivši tri osobe. Novinska agencija IRNA saopštava da se incident odgirao u jugoistočnom gradu Zahedanu, u blizini granice sa Pakistanom. Šef kancelarije za predizbornu kampanju Mohamed Zahed Šeik je izjavio za agenciju IRNA da su trojica muškaraca pretila ljudima na tom mestu pre no što u otvorili vatru iz oružja.
Takodje je ispričao da su trojica napadača uhapšeni.
Ahmadinedžad se kandidovao za drugi mandat na predsedničkim izborima 12. juna i suočen je sa trojicom protiv-kandidata.
Jedna od njih, umereni bivši premijer Irana, Mir Husein Musavi, inače takodje predsednički kandidat izjafvio je da je spreman da nastavi razgovore sa medjunarodnim silama o iranskom nukelarnom programu – što je u oštroj suprotnosti sa stavom predsednikaka Ahmadinedžada.
Musavi je danas je rekao da će, ako bude izabran, prihvatiti pregovore sa šest svetskih sila, koje su tražile o iranskom nuklarnom programua. Članovi te grupe su pet stalnih članica Saveta bezbedenosti i Nemačka.
Predsednik Ahmadinedžad, nedavno je odbacio mogućnost daljih pregovora sa tom grupom.
Poput Ahmadinedžada, Musavi kaže da će Iran nastaviti da razvija nuklearnu tehnologiju u mirnodopske svrhe. On je, medjutim, ukazao da će nastojati da pruži garancije medjunarodnoj zajednici da nuklearni program Teherana nema za cilj proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG