Linkovi

Keri: Kina treba da podrži akciju UN prema Severnoj Koreji


Američki senator Džon Keri rekao je da će Kina podržati akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prema Severnoj Koreji i da se slaže da ta zemlja mora da se suoči sa posledicama svoje nedavne nuklearne probe.
U današnjem razgovoru sa novinarima u Pekingu, Keri je rekao kako je uveren da će Kina biti „konstruktivan igrač“ u medjunarodnim nastojanjima da se odgovori na severnokorejsku nuklearnu probu.
Keri je izjavio da mu je kineski ministar inostranih poslova Jang Djieči rekao na sastanku da će Kina podržati odmereni odgovor o kojem se pregovara u sedištu UN u Njujorku.
Keri je inače na čelu senatskog odbora za odnose sa inostranstvom i ove nedelje boravi u poseti Kini radi razgovora sa kineskim funkcionerima.
Kina se uvek zalagala za opreznu diplomatiju sa Severnom Korejom. Kolaps režima u Pjongjangu bi mogao potencijalno da dovede do egzodusa miliona severnokorejskih izbeglica.
Juče su diplomate Ujedinjenih nacija saopštile da ključne sile u Savetu bezbednosti podržavaju pooštravanje sankcija prema Severnoj Koreji.
Diplomate navode da pet stalnih članica Saveta, (odnosno Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Kina i Rusija), Japan i Južna Koreja razmatraju putne i finansijske sankcije, širi embargo na isporuke oružja, oštrije inspekcije teretnih pošiljki i zamrzavanje severnokorejske imovine u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG