Linkovi

Evropa predstavila plan za sprečavanje budućih finansijskih kriza


Reforme koje predlaže Evropska komisija obuhvataju, između ostalog, strogi novi sistem praćenja međunarodnih transakcija koje obavljaju banke i druge finansijske institucije. Ako budu usvojene, reforme će označiti osnivanje dva nova tela. Kao prvo, predviđeno je osnivanje jednog saveta za rizične situacije, sastavljenog od predstavnika banaka i regulatornih tela, koji bi služio kao sistem za rano upozoravanje na opasnost od pojave krize. Druga grupa bila bi odgovorna za dosledno sprovođenje finansijskih propisa u svih 27 država članica Evropske unije.

Evropska komisija bi želela da predložene promene stupe na snagu do 2010, dve godine ranije nego što je prvobitno predloženo. Na konferenciji za novinare u Briselu, predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, rekao je da je od kritične važnosti da se deluje brzo.

„Sada je vreme za akciju. Biće to sad ili nikad. Ako ne reformišemo finansijski sektor i finansijsku superviziju sada, kada imamo istinsku krizu, kada ćemo ih onda reformisati? Rešen sam da reformišem finansijsku kontrolu u Evropi. Mogu samo da se nadam da će nas države članice pratiti u tome,“ rekao je Baroso.

Finansijska kriza gurnula je evropske zemlje u duboku recesiju i mnogi ljudi su ostali bez posla. Ali Baroso kaže da milioni dolara potrošeni na mere stimulacije već pokazuju rezultate.

„Mere koje smo preduzeli, da bismo se uhvatili u koštac sa krizom, počinju da deluju. Ali finansijski simulus je po definiciji privremen. Ekonomiji su potrebna etička finansijska tržišta ako se želi da napreduje,“ rekao je predsednik Evropske komisije.

Baroso je rekao kako se nada da će zemlje članice Evropske unije početi da se svrstavaju uz nove predloge kada se njihovi lideri budu okupili na samitu u junu.

XS
SM
MD
LG