Linkovi

Dženeral Motorsu ozbiljno preti stečaj


Američki automobilski gigant, Dženeral motors, danas se za korak približio stečaju pošto je saopštio da nije našao zajednički jezik sa vlasnicima svojih obveznica.

Prema predloženom dogovoru, restrukturirani Dži-em je hteo da vlasnike svojih dugova obešteti u akcijama umesto u gotovom novcu.

Dženeral motors se održava u životu zahvaljujući hitnoj pozajmici američke vlade u visini od 19 milijardi i 400 miliona dolara. Prema sporazumu o isplati te pozajmice, Dži-em bi do 1. juna trebalo da se reorganizuje i drastično smanji dugove, troškove za radnu snagu i druge izdatke. Upravni odbor kompanije sazvao je sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka o sledećem koraku.

Drugi posustali američki gigant - Krajzler - danas će zatražiti od stečajnog sudije Autora Gonzalesa dozvolu da stupi u partnerski odnos sa italijanskim Fijatom, u nadi da bi to moglo da ga spase likvidacije. Sudija Gonzales će odlučiti o tom spajanju, za koje Krajzler kaže da predstavlja poslednju šansu da izbegne rasprodaju komad po komad.

Vlasnici prodavnica automobila, imaoci obveznica i drugi, podneli su više od stotinu primedbi na taj sporazum, prema kome bi veći deo imovine Krajzlera bio prodat kompaniji koji predvodi Fijat.

XS
SM
MD
LG