Linkovi

Dženeral Motorsu ozbiljno preti stečaj

  • Vesti Amerike

Američki automobilski gigant, Dženeral motors, danas se za korak približio stečaju pošto je saopštio da nije našao zajednički jezik sa vlasnicima svojih obveznica.

Prema predloženom dogovoru, restrukturirani Dži-em je hteo da vlasnike svojih dugova obešteti u akcijama umesto u gotovom novcu.

Dženeral motors se održava u životu zahvaljujući hitnoj pozajmici američke vlade u visini od 19 milijardi i 400 miliona dolara. Prema sporazumu o isplati te pozajmice, Dži-em bi do 1. juna trebalo da se reorganizuje i drastično smanji dugove, troškove za radnu snagu i druge izdatke. Upravni odbor kompanije sazvao je sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka o sledećem koraku.

Drugi posustali američki gigant - Krajzler - danas će zatražiti od stečajnog sudije Autora Gonzalesa dozvolu da stupi u partnerski odnos sa italijanskim Fijatom, u nadi da bi to moglo da ga spase likvidacije. Sudija Gonzales će odlučiti o tom spajanju, za koje Krajzler kaže da predstavlja poslednju šansu da izbegne rasprodaju komad po komad.

Vlasnici prodavnica automobila, imaoci obveznica i drugi, podneli su više od stotinu primedbi na taj sporazum, prema kome bi veći deo imovine Krajzlera bio prodat kompaniji koji predvodi Fijat.

XS
SM
MD
LG