Linkovi

Severna Koreja zapretila napadom na Južnu Koreju


Severna Koreja je saopštila da će preduzeti vojnu akciju protiv Južne Koreje ukoliko Seul bude učestvovao u operaciji presretanja brodova za koje se sumnja da prevoze oružje za masovno uništenje, koju predvode Sjedinjene Države.

U današnjem saopštenju, Pjongjang je potvrdio da će takvu odluku Seula smatrati objavom rata, čime će prestati da važe odredbe primirja iz 1953. godine kojim je okončan trogodišnji Korejski rat. Zvaničnici Bele kuće su, medjutim, odbacili pretnju Pjongjanga, navodeći da se radi o preterivanju radi privlačenja pažnje medjunarodne javnosti.

Seul je juče saopštio da će učestvovati u takozvanoj bezbednosnoj inicijativi u cilju sprečavanja proliferacije, koja obuhvata razmenu obaveštajnih podataka i pomorsku koordinaciju u cilju sprečavanja transporta nuklearnog i drugog ilegalnog oružja. U medjuvremenu, južnokorejski mediji izveštavaju da je Severna Koreja obnovila rad svog nuklearnog objekta u Jongbjonu.

Pjongjang je 2007. godine počeo proces obustave rada objekta u Jongbjonu, u skladu sa sporazumom postignutim na šestostranim pregovorima o razoružanju. Medjutim, severnokorejski režim je najavio da će obnoviti rad tog objekta prošlog meseca pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio severnokorejsku probu rakete dugog dometa.

XS
SM
MD
LG