Linkovi

Radna mesta u eko-industriji sve popularnija


Prema jednom izveštaju, objavljenom prošle nedelje, broj Amerikanaca koji primaju nadoknade za nezaposlene porastao je na gotovo 6 miliona i 700 hiljada – najviše od 1967. Najviše radnih mesta izgubljeno je u proizvodnji i građevinarstvu. Mnogi od otpuštenih vratili su se u škole jer, kako kažu, žele da budu spremni za poslove budućnosti.

Dok nezaposlenost raste, sve veći broj otpuštenih radnika okreće se od tradicionalnih industrija ka takozvanom „zelenom sektoru,“ podstaknuti potražnjom za poslovima povezanim sa očuvanjem prirode. Građevinski radnik Met Kanepa smatra da mu je budućnost u sunčevoj energiji.

Građevinarstvo je pretrpelo snažan udarac pa sam bez posla. Ali mislim da solarna industrija ima velike šanse. Zato sam ovde,“ kaže Kanepa.

Kanepa se upisao na gradski koledž u San Hozeu, u Kaliforniji, gde uči kako se instaliraju solarni paneli i popravljaju turbine na vetar. Instruktor Metju Velč kaže da se lista čekanja za upisivanje na taj kurs više nego udvostručila.

Kurs je veoma popularan. To je svetla tačka budućnosti. Kako cene budu padale solarnih ćelija će biti sve više,“ kaže Velč.

Delimično zahvaljujući sredstvima iz federalnog programa za stimulisanje privrede, koledži od Kalifornije do Floride proširuju svoje programe za prekvalifikaciju u očekivanju potražnje za zelenim poslovima. Studenti se nadaju da će kampanja predsednika Obame za podsticanje alternativnih izvora energije i smanjenje globalnog zagrevanja stvoriti milione novih poslova. Ali koordinator programa, Dejvid Mekfili, poziva na strpljenje.

Trenutno nema mnogo takvih poslova. Ali većina poslodavaca kaže kako se nadaju da će ovog leta doći do skoka i da će mnoge od ovih studenata moći da zaposle sa punim radnim vremenom ili kao honorarce,“ kaže Mekfili.

Uprkos tom optimizmu, mnogi ekonomisti očekuju da će nezaposlenost pre kraja godine porasti na deset ili više procenata. Ovi studenti se ipak nadaju da će posla biti, kada kasnije ove godine budu diplomirali.

XS
SM
MD
LG