Linkovi

Sve više američkih kompanija nudi povlastice zaposlenima koji održavaju zdravlje


Neki poslodavci u SAD nude svojim zaposlenima finansijske inicijative da ostanu zdravi, nastojeći tako da smanje troškove za zdravstvenu zaštitu i povećaju produktivnost. Prošle godine, cene zdravstvene zaštite u Americi porasle su za dvostruku stopu inflacije pa mnogi kažu da bi finansijske inicijative mogle da pomognu u motivisanju Amerikanaca da poboljšaju svoje zdravlje.

Fizičke vežbe su za Dejva Houlija deo svakodnevnice. Kao dijabetičar uključio se u program po kome mu poslodavac plaća da održava bolest pod kontrolom.

„Ima dana kada sam svestan da mi dijabetes smanjuje produktivnost na poslu,“ kaže Houli.

To je jedan od razloga što je uprava okruga Orindž, na Floridi, odlučila da ponudi svojim službenicima inicijativu da održavaju zdravlje. Da bi se kvalifikovao, Houli mora da redovno meri šećer u krvi, šalje rezultate lekaru i pohađa predavanja o svojoj bolesti. Erlin Kavaliere vodi taj program.

„Svakoga meseca preti im opasnost da ih izbrišu iz programa ako ne ispunjavaju određene ciljeve,“ kaže ona.

Prema nedavnoj studiji, oko 60 velikih firmi nudi slične programe svojim službenicima. Uprkos recesiji, i druge kompanije uvode podsticaje za održavanje zdravlja… kao što su smanjenje izdataka za lekove i lekare, plus po nekoliko bonusa godišnje.

Firma Dejva Houlija ustanovila je da oko 40 odsto njenih službenika ima dijabetes ili sklonost ka toj bolesti. 80 odsto njih je gojazno ili sklono gojaznosti, što ih stavlja u rizičnu grupu. Prema jednoj drugoj studiji, loše stanje zdravlja zaposlenih košta američke kompanije 220 milijardi dolara godišnje. Direktorka Koalicije za zaštitu zdravlja, Beki Černi, kaže da zaposleni koriste razne inicijative za rešenje tog problema.

„Mišljenja su podeljena o tome da li bi im trebalo isplaćivati gotovinu ili im zapretiti da će, ako ne rade prave stvari, možda morati da plaćaju više,“ kaže Beki Černi.

90 odsto zaposlenih u upravi Okruga Černi učestvuje u programu čuvanja zdravlja. Dejv Houli kaže da mu to pomaže da se nosi sa svojim dijabetesom. On se nada da će se potpuno osloboditi te bolesti pre nego što se program iduće godine bude završio.

XS
SM
MD
LG