Linkovi

Karadžić traži od Haškog tribunala da odbaci optužnicu


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da odbaci optužnicu koja ga tereti za genocid u Bosni i Hercegovini i prekine postupak protiv njega, tvrdeći da mu je imunitet od sudskog gonjenja 1996. garantovao izaslanik Sjedinjenih Država Ričard Holbruk.

Detalje najnovijeg Karadžićevog podneska Tribunalu novinarima je u Hagu izneo njegov pravni savetnik Piter Robinson. U podnesku koji je predat sudskom veću se, između ostalog, navodi da Tribunal nema nadležnost da sudi Karadžiću zato što postoji sporazum o imunitetu sklopljen sa Holbrukom, kao funkcionerom sa stvarnim ili pretpostavljenim ovlašćenjima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i njegovih organa. Kao dodatak zahtevu za odbacivanje optužnice, priložena je kopija dokumenta kojim se Karadžić obavezuje da ce se povući sa svih funkcija i iz javnosti.

Pravni savetnik Radovana Karadžića priznao je da bivši američki izaslanik za Balkan lično ništa nije potpisao, ali od sudskog veća traži da sazove statusnu konferenciju na kojoj bi se utvrdilo da li je bilo nagodbe i da li ona obavezuje Tribunal.

XS
SM
MD
LG