Linkovi

Severna Koreja sprovela podzemnu nuklearnu probu


Predstavnik južnokorejskog predsednika, Li Dong-kvan, nazvao je današnju severnokorejsku nuklearnu probu „ozbiljnom pretnjom miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.“

On je rekao da će Južna Koreja zajedno sa Sjedinjenim Državama, Japanom, Kinom i Rusijom tražiti reagovanje Saveta bezbednosti UN.

Nešto ranije, kratko vreme pošto je u severoistočnom delu Severne Koreje registrovan seizmički potres jačine 4,5 stepena, zvanični severnokorejski mediji potvrdili su da je izvršena nuklearna eksplozija.

Severnokorejski spiker rekao je da je zemlja „uspešno sprovela još jednu podzemnu nuklearnu probu,“ prikazavši čitavom svetu ono što Pjongjang naziva „samoodbrambeno nuklearno odvraćanje.“


Bila je to druga severnokorejska nuklearna proba, a naučnici kažu da je izvršena nedaleko od mesta na kome je 2006. Severna Koreja izvršila svoj prvi test, koji je izazvao osudu međunarodne zajednice i zavođenje sankcija od strane Saveta bezbednosti UN.

Najnovija proba ne predstavlja potpuno iznenađenje. Prošlog meseca, pošto je Savet bezbednosti osudio lansiranje severnokorejske dugometne rakete, Pjongjang je upozorio da će sprovesti dodatne nuklearne probe. Od tada, međunarodni nuklearni inspektori su proterani iz zemlje, a Pjongjang je objavio da se trajno povlači iz međunarodnih tela koja rade na okončanju severnokorejskog nuklearnog programa. Takođe je objavljeno da će proces prerađivanja potrošenog nuklearnog goriva u materijal pogodan za gradnju bombi biti obnovljen.

Profesor politikologije na seulskom univerzitetu Jonsei, Li Džung-hun, kaže da je Severna Koreja verovatno sprovela ovu probu zato što smatra da nema čega da se plaši.

Li kaže da lansiranje severnokorejske dugometne rakete u aprilu nije izazvalo nikakve istinske sankcije Saveta bezbednosti, već samo upozorenje. On kaže da je to verovatno ohrabrilo Severnu Koreju, time što je pokazalo da upozorenja Sjedinjenih Država i njihovih partnera ne mora da uzima za ozbiljno.

XS
SM
MD
LG