Linkovi

Pakistanska vojska se bori sa ekstremistima na severozapadu


Pakistanska vojska nastavlja ofanzivu prema velikom gradu Mingora, u dolini Svat, koji je u rukama Talibana.
Vojni funkcioneri navode da je nekoliko ključnih punktova u Mingori pod vojnom kontrolom, uključujući raskrsnicu na kojoj su ekstremisti redovno ostavljali izmrcvarena tela svojih žrtava.
Vojska je saopštila da je u uličnim sukobima ubijeno najmanje pet osumnjičenih militanata, dok je nekoliko njih ranjeno.
Nezavisno od toga, na severozapadu zemlje, jedan pakistanski avion bombardovao je nekoliko talibanskih objekata u plemenskoj regiji Orakzai, usmrtivši najmanje 13 osoba.
Pakistanska armija je saopštila da je od početka ofanzive u toj oblasti, ubijeno više od 1000 ekstremista. Taj podatak nije mogao da bude potvrdjen iz nezavisnog izvora.
Pakistanske trupe su započele operaciju u dolini Svat kada su ekstremisti prekršili mirovni sporazum i napredovali do svega 100 kilometara od glavnog grada.
Ujedinjene nacije su saopštile da su sukobi u severozapadnom Pakistanu uzrokovali najveće raseljavanje stanovništva na svetu u poslednje dve decenije, jer je gotovo dva miliona ljudi napustilo svoje domove.

XS
SM
MD
LG