Linkovi

Obama uoči Dana sećanja obećao podršku vojnicima


Predsjednik Barak Obama obećao je da će uraditi sve kako bi podržao pripadnike američke vojske i njihove porodice, dok se Amerikanci pripremaju za obilježavanje Dana sjećanja u ponedjeljak, praznika kojim se odaje počast žrtvama rata.

U redovnom obraćanju naciji subotom, Obama je ponovio da će američke vojnike poslati na ratišta samo kada je to neophodno i da će osigurati da imaju odgovarajuću obuku i opremu. Predsjednik je dodao da Amerikanci imaju odgovornost da budu na usluzi svim vojnicima, kao i naciji, što, kako je naveo, nije uvijek bio slučaj. Takođe je obećao podršku veteranima, u vidu odgovarajuće zdravstvene zaštite i obrazovanja. Obama je kazao da je predložio najveće godišnje povećanje u finansiranju Sekretarijata za pitanja veterana u poslednje tri decenije.

Američki predsjednik je takođe danas saopštio da će uskoro objaviti ime sudije, koji će popuniti upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu. Riječ je osobi koja će posjedovati intelektualnu moć i biti u dodiru sa realnošću-istakao je Obama, koji u Kemp Dejvidu, gdje porovodi praznični vikend sa porodicom, razmatra kandidate za Vrhovni sud. Predsjednik je u intervjuu jednoj američkoj televiziji kazao da sudija Vrhovnog suda mora da dobro vlada pravnim znanjem, da poštuje principe američkog Ustava i da bude sposoban da se stavi u položaj onih o kojima odlučuje.

XS
SM
MD
LG