Linkovi

Al Kaida koristi sukobe u Pakistanu da poveća svoj uticaj


Njujork Tajms je nedavno izvestio da Al Kaida koristi nemire u Pakistanu da bi ojačala svoje prisustvo u toj zemlji i podstakla druge islamističke grupe. Isti dnevnik naveo je izjave američkih i pakistanskih funkcionere da Al Kaida sada želi da privuče mlade borce koje planira da regrutuje za napade na lokalne mete u Pakistanu, a ne za dalekosežne globalne ciljeve. U medjuvremenu, stručnjaci za kontraterorizam u Vašingtonu diskutuju o načinima da se poremete aktivnosti Al Kaide, kao i da se ta grupa rasformira i porazi.

Pakistanski borbeni avioni vrše napade na, kako se pretpostavlja, položaje Talibana u dolini Svat u severozapadnom Pakistanu, dok stotine hiljada preplašenih civila napušta to područje. Ti napadi se odvijaju u trenutku kada je Obamina administracija sve više zabrinuta zbog napredovanja Talibana u Pakistanu, kao i zbog skloništa Al Kaide na pakistanskoj teritoriji duž granice sa Avganistanom. Predsednik Obama je pokrenuo to pitanje tokom nedavnog susreta sa liderima Pakistana i Avganistana.

Danas se sastajemo kao tri suverene nacije koje imaju zajednički cilj: da poremete rad, rasformiraju i poraze Al Kaidu i njene ekstremističke saveznike u Pakistanu i Avganistanu i osujete njihovu sposobnost da ubuduće operišu u bilo kojoj od te dve zemlje.“

Međutim, neke od taktika protiv ekstremista, posebno napadi američkim bespilotnim letelicama, imaju i loše posledice. Pakistan je, naime, oštro protestovao zbog civilnih žrtava tih napada, ukazujući da te žrtve stvaraju i anti-američko raspoloženje. U svetlu slabosti pakistanske vlade, stručnjak za kontratetorizam Dejvi Kilkalen, preporučuje veći oprez prilikom upotrebe bespilotnih letelica. On je svedočio u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage.

Nema sumnje da su ti napadi taktički vrlo korisni u ometanju Al Kaide i sprečavanju njenih operacija. Međutim, sada zbog situacije u ostalim delovima Pakistana, oni takodje imaju lošu stranu, a to je da doprinose političkoj nestabilnosti.“

Kilkalen je rekao da postoji stvarna potreba da se pridobije lokalno stanovništvo kako bi došlo do razdora izmedju umerenog Talibana i okorele Al Kaide i kako bi se prema njima koristile različite taktike. I, mada Al Kaida i dalje ostaje pretnja Zapadu, neki stručnjaci ukazuju da su terorističke grupe oslabljene. Koordinator za kontraterorizam u Državnom sekretarijatu, Ronald Šliker, kaže da je, s obzirom da su borci ograničeni na operacije u Pakistanu i Avganistanu, uloga lidera Al Kaide sve manja.

„Osama bin Laden i Dr. Zavahiri su sada izgleda u poziciji da reaguju na događaje, a ne da rukovode njima. Čini nam se da je to posebno bio slučaj u drugoj polovini 2008.godine.“

Medjutim, u zemljama poput Somalije, grupe inspirisane Al Kaidom jačaju. Šliker je ukazao na jačanje grupe Al Šabab koja predstavlja potencijalnu pretnju za Zapad.

Grupa Al Šabab je teroristička grupa vezana za Al Kaidu. Kao što znate ta grupa je pregazila južne i centralne delove zemlje.“

Međutim, stručnjaci se slažu da glavnu pretnju i dalje predstavljaju borci Al Kaide u nepristupačnim predelima izmedju Pakistana i Avganistana.

XS
SM
MD
LG