Linkovi

Crna Gora obeležila treću godišnjicu nezavisnosti


Crna Gora danas obilježava godišnjicu referenduma na kome je nakon 88 godina obnovila nezavisnost. Analitičari su saglasni da je Crna Gora značajno napredovala ka evroatlanskim integracijama, ali da i dalje ima probleme sa ekonomijom i demokratijom.

Prema zvaničnim rezultatima Republičke referendumske komisije, na referendumu je glasalo skoro 420 hiljada građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Crnogorsku nezavisnost podržalo je preko 230 hiljada ljudi ili 55,5 odsto, dok je protiv bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Tri godine kasnije, mišljenja o učincima Crne Gore su različita.

Crna Gora ostvarila je punu afirmaciju na međunarodnoj političkoj i ekonomskoj sceni, tokom tri godine nezavisnosti, ocijenio je predsjednik Vlade, Milo Đukanović.

Prema njegovim riječima, bezbjednosno, politički i makroekonomski stabilna, multietnička Crna Gora je i od strane međunarodne zajednice prepoznata kao odgovoran i inicijativan subjekt saradnje, a time i važan faktor stabilnosti u regionu. Izražavajući očekivanje da će Crna Gora uskoro biti dio EU i NATO, premijer je rekao da se “ipak, najvažniji napredak dogodio se na planu ekonomskog razvoja države”.

Za to vrijeme, pristalice zajednice sa Srbijom, skloni su da uglavnom vide samo negativne strane nezavisnosti. Nova srpska demokratija saopštila je da je zajednička država Srbija i Crna Gora imala sjajnu perpsektivu i da u njoj nije bilo tijesno ni Srbiji ni Crnoj Gori.

Evropa Crnu Goru, tri godine nakon sticanja nezavisnosti, vidi kao stabilnu i mirnu zemlju u kojoj je porastao životni standard većeg broja stanovnika, rezime je stava analitičara iz Brisela, prenose crnogorski mediji. Oni ocjenjuju da Crna Gora ipak, mora da se suoči sa problemima koje ima na polju ekonomije i demokratije.

XS
SM
MD
LG