Linkovi

Čak Hejgel: Nismo zaboravili Balkan


U ekskluzivnoj izjavi za "Glas Amerike", bivši senator i sadašnji predsedavajući Atlantskog saveta za Sjedinjene Države, Čak Hejgel, komentarisao je posetu potpredsednika Džozefa Bajdena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. Hejgel je rekao da je sa Bajdenom razgovarao o tom regionu pred polazak američkog potpredsednika:

„Razgovarao sam sa potpredsednikom pred njegov odlazak u region, prošle nedelje. To područje je geostrateški veoma važno, ne samo za Evropu, nego i za Sjedinjene Države. Reč je o području koje predstavlja raskrsnicu raznih vera, naroda i socijalnih fenomena. Veoma je važno da mu posvetimo pažnju. Uprkos napretku ostvarenom u proteklih nekoliko godina, taj region još nije postigao sve što je potrebno. Potpredsednik Bajden ga je često obilazio. Bio je među prvim članovima Kongresa koji su bili spremni da se angažuju čim su tamo stvari počele naglo i opasno da propadaju, početkom 1990-tih. Zato me nimalo ne čudi što su on i ceo spoljnopolitički tim predsednika Obame odlučili da dođe do posete i da se poruči tamošnjim narodima da ih nismo zaboravili i da ih nećemo napustiti“.

Narednih dana objavićemo intervju sa senatorom Hejgelom o spoljnopolitičkim prioritetima administracije predsednika Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG