Linkovi

U Njujorku otkrivena teroristička zavera


Četiri muškarca su uhapšena u Njujorku, pod optužbom da su planirali da podmetnu eksploziv u dve sinagoge i obore vojne avione. Sva četvorica su navodno bila motivisana željom da povedu džihad u Sjedinjenim Državama. Umesto toga, uhapšeni su u brzoj policijskoj operaciji.

Policija je saopštila da bi ono što su ova četvorica planirala bio najteži teroristički napad na tlu Amerike posle septembra 2001.

Postavili su kese ili džakove u kojima su mislili da je eksploziv pored dve sinagoge“, saopštio je Džozef Demarest iz federalnog istražnog biroa.

Uhapšeni nisu međutim samo hteli da postave, kako su verovali, plastični eksploziv C-4 u njujoršku sinagogu. Prema saopštenju vlasti, takođe su planirali da „stinger“ raketama gađaju vojne avione u vazduhoplovnoj bazi Nacionalne garde u Njuborgu u državi Njujork.
Srećom, eksploziv je bio lažan, jer su se u celu akciju infiltrirali agenti Federalnog istražnog biroa.

Dobra vest je da su njujorška policija u FBI uradili upravo ono što su obučavani da rade i sprečili mogući užasan napad u našem gradu“, kazao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Vlasti su saopštile da su trojica uhapšenih iz Sjedinjenih Država, a da je četvrti sa Haitija, sa stalnom dozvolom za boravak. Sva četvorica – Džems Kromitaj, Dejvid Vilijams, Onta Vilijams i Lager Pejden – žive na severu države Njujork i nedavno su prešli u islam.

U ovom trenutku je konstatovano da su hteli da povedu džihad, jer su nezadovoljni onim što se događa u Avganistanu, Pakistanu, gde se ubijaju civili“, kazao je Rejmond Keli, komesar njujorške policije.

Tužno je što su nas upravo podsetili da je mir lomljiv, da je demokratija krhka i da moramo neprekidno da budemo na oprezu“, naglasio je Blumberg.

Federalni istražni biro je tajno počeo da ih prisluškuje u oktobru. Istraga se pojačala kada je jedan od zaverenika rekao da ga interesuje „da nešto napravi u Americi“.


XS
SM
MD
LG