Linkovi

Obama ostaje pri odluci da zatvori Gvantanamo


Predsjednik Barak Obama branio je danas svoju odluku da zatvori američki vojni zatvor u Zalivu Gvantanamo i obećao da će je sprovesti u djelo uprkos kritikama u Sjedinjenim Državama i složenoj proceduri zatvaranja takvog objekta. Obama je na konferenciji za novinare u Vašingtonu kazao da je Gvantanamo, umesto da ojača nacionalnu bezbednost, oslabio Ameriku i njen moralni autoritet. O nacionalnoj bezbjednosti danas je govorio i bivši potpredsjednik Ričard Čejni, koji je naglasio da su Obama i njegovi zvaničnici uglavnom pogrešno predstavili odluku prethodne adminsitracije da odobri grube metode saslušavanja osumnjičenih terorista.

Aktuelni predsjednik i bivši potpredsjednik danas su branili svoje strategije zaštite zemlje od terorističkih napada. Predsjednik Obama želi da zatvori vojni zatvor u Zalivu Gvantanamo, što su međutim odbacili članovi Kongresa koji ne žele da pritvorenici budu prebačeni na američko tlo. Obama je danas pokušao da pojasni šta planira da uradi sa 240 zatvorenika koji su još u Gvantanamu.

“Pokušaćemo da pojedine zatvorenike prebacimo u objekte u kojima, u okviru svojih granica, držimo opasne i nasilne kriminalce - dobro obezbijeđene zatvore, koji osiguravaju javnu bezbjednost.”

Umjesto da posluži američkim interesima, Gvantanamo je uradio upravo suprotno - naglasio je američki predsjednik.

"Umjesto da bude sredstvo u borbi protiv terorizma, Gvantanamo je postao simbol koji je pomogao Al Kaidi da regrutuje teroriste. Postojanje Gvantanama vjerovatno je dovelo do pojave većeg broj terorista širom svijeta, nego što je ikad bilo pritvoreno u Gvantanamu."

Predsjednik je od preuzimanja položaja radio na ukidanju mjera nacionalne bezbjednosti, koje je uvela Bušova administracija. Naredio je zatvaranje tajnih zatvora Centralne obavještajne agencije i objavio dokumenta o odobravanju grubih metoda saslušavanja poput takozvane simualcije davljenja.

Bivši potpredsjednik Ričard Čejni je međutim danas ponovio da Obamini potezi čine zemlju manje bezbjednom.

“Postoji opasnost da nacionalna bezbjednost ne bude više u centru pažnje. Savjetovao bih administraciju da veoma dobro razmsli o budućim potezima.”

Čejni je ipak pohvalio predsjednika Obamu što se usredsredio na Avganistan i odlučio da ne objavi fotografije mučenja zatvorenika u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG