Linkovi

Gajtner: Oporavlja se američki finansijski sistem


Sekretar za finansije Timoti Gajtner kazao je da napori administracije da stabilizuje finansijski sektor počinju da daju rezultate. Gajtner je međutim naglasio da se moraju preduzeti dodatne mjere kako bi se banke oslobodile problematične imovine i počele ponovo da pozajmljuju. Pojedini zvaničnici ipak nisu uvjereni da će dodatne pozajmice bankama riješiti ekonomske probleme u Sjedinjenim Državama.

Američka vlada je od oktobra ubacila gotovo 600 milijardi dolara u finansijske institucije i problematične industrijske sektore. Sekretar za finansije Timoti Gajtner saopštio je međutim da su pojedine banke možda spremne da do kraja godine vrate 25 milijardi dolara.

Drago mi je što danas mogu da saopštim da postoje ohrabrujući znaci da finansijski sektor počinje da se oporavlja. Zabrinutost u pogledu sistemskih rizika se smanjila, a počeli su da se poboljšavaju i ukupni kreditni uslovi. To su dobrodošli znaci, ali je pred nama još dug put.”

Gajtner je naglasio da je za stabilizaciju finansijskih tržišta potrebno još novca. Takođe je najavio da će za šest sedmica biti pokrenuto partnerstvo javnog i privatnog sektora kako bi se pomoglo bankama koje su opterećene lošim investicijama u tržište nekretnina. Republikanski senator Ričard Šelbi međutim kaže da taj program predstavlja uzaludno trošenje novca poreskih obveznika.

"Problemi u našem bankarskom sektoru i dalje postoje, uprkos tome što je Sekretarijat za finansije obezbijedio oko 600 milijardi dolara. Pozajmljivanje je i dalje veoma otežano, a dovodi se u pitanje i finansijska situacija u velikom broju banaka.”

Sekretar za finansije branio je mjere administracije, navodeći da se poboljšalo povjerenje investitora i da su banke počele ponovo da pozajmljuju. Predsjednik Barak Obama je, nakon jučerašnjeg sastanka sa savjetnicima, kazao da njegov tim radi na više frontova kako bi pokrenuo posustalu ekonomiju.

"Ove sedmice bili smo svjedoci velikog napretka. Biće ga još, zbog doprinosa ovdje prisutnih ljudi.”

Juče su usvojene i nove mjere kojima se štite korisnici kreditnih kartica. Zakonom se uvode nova ograničenja na novčane kazne, dok se kompanijama, koje izdaju kreditne kartice, zabranjuje da klijentima bez najave povećavaju kamatne stope.

XS
SM
MD
LG