Linkovi

Šri Lanka slavi pobedu nad Tamilskim tigrovima


Stanovnici Šri Lanke danas proslavljaju nacionalni praznik u znak pobede nad separatističkim Tamilskim tigrovima i završetka 26-o godišnjeg građanskog rata, ali i pored slavljeničke atmosfere, bezbednosne snage su u stanju pripravnosti u slučaju eventualne odmazde pobunjenika.

Prema izveštaju zvaničnika Šri Lanke, vojne snage su u sredu ubile osam tamilskih pobunjenika na oko 180 kilometara južno od mesta gde se pre dva dana odigrala završna bitka. Pretpostavlja se da su manje grupe separatista preživele vojne napade.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun najavio je da će do kraja nedelje posetiti Šri Lanku kako bi lično ocenio kolika je šteta naneta tokom konflikta. Ujedinjene nacije procenjuju da je 280 hiljada ljudi raseljeno tokom borbi u poslednjih nekoliko meseci.

Organizacije za humanitarnu pomoć, uključujući i Agenciju za izbeglice UN, okrivljuju vlasti jer su u poslednjih nekoliko dana uvele dodatne restrikcije na prilaz izbegličkim kampovima, kojima upravlja država. Portparol Agencije za izbeglice UN, Ron Redmond kaže da je trenutni prioritet pružanje podrške vladi u proširivanju prenaseljenih izbegličkih kampova.

UN i međunarodni Crveni krst takođe apeluju na vlasti da im dozvole pristup civilima koji žive u mestima gde su se vodile borbe. Odlazeći američki ambasador u Šri Lanki, Robert Blejk, podržao je napore međunarodne zajednice da se utvrdi da li su se tokom poslednjih borbi snaga Šri Lanke i Tamilskih tigrova poštovala ljudska prava.

U međuvremenu, međunarodna zajednica pozdravlja kraj rata i poziva vladu u Kolombu da počne sa procesom pomirenja.

XS
SM
MD
LG