Linkovi

Nova upozorenja o stanju američke ekonomije


Federalne rezerve predvidjaju pogoršanja stanja američke ekonomije uprkos nagoveštajima poboljšanja u nekim sektorima.

Prema najnovijoj prognozi centralne banke stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama će ove godine dostići skoro 10 odsto, dok će ekonomija imati negativnu stopu rasta od 2 odsto. Ti pokazatelji su lošiji u odnosu na prethodnu prognozu federalnih rezervi u januaru, mada se u narednim mesecima očekuje izvesno poboljšanje na finansijskom i tržištu nekretnina.

Medjutim, ranije danas predsednik Barak Obama je, posle razgovora u Beloj kući sa grupom spoljnih ekonomskih savetnika među kojima je bio i bivši predsednik federalnih rezervi Pol Volker, izjavio je da se američka ekonomija vraća u normalno stanje.

U medjuvremenu, Predstavnički dom je velikom većinom glasova (361 prema 64) usvojio zakonski predlog o promenama propisa za kompanije koje izdaju kreditne kartice. Senat je već usvojio isti zakonski predlog u utorak (sa 90 prema 5 glasova) kojim se kompanijama zabranjuje da proizvoljno povećavaju kamate na postojeći dug ili da to čine bez adekvatnog upozorenja. Očekuje se da predsednik Obama potpiše ovaj zakonski predlog za nekoliko dana. Kompanije koje izdaju kreditne kartice, medjutim, upozoravaju da će promene propisa značiti da će manji broj ljudi ubuduće biti u stanju da dobije kreditne kartice pošto zbog porasta nezaposlenosti raste i broj neotplaćenih dugova sa kartica.

XS
SM
MD
LG