Linkovi

Bajden obećao podršku Vašingtona učlanjenju Srbije u Evropsku uniju


Uz mere bezbednosti kakve Beograd do sada nije video, potpredsednik SAD Džozef Bajden stigao je jutros u Beograd i odmah se sastao sa predsedikom Srbije Borisom Tadićem u Palati Srbija na Novom Beogradu. Razgovor iza zatvorenih vrata trajao je oko jedan sat i bio je otvoren i produktivan, objasnio je novinarima posle susreta Tadić.

Bajden je istakao da dolazi u ime administracije Baraka Obame sa jasnom porukom da SAD žele da prodube saradnju da Srbijom i da Vašington podržava članstvo Srbije u Evropskoj Uniji.

"SAD snažno podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj Uniji i proširenje saradnje u oblasti bezbednosti Srbije, SAD i saveznika. Upotrebićemo naš uticaj, energiju i resurse da promovišemo evroatlantske aspiracije Srbije", poručio je Bajden.

Iako Kosovo, kako je i ranije najavljeno, nije bilo tema razgovora, pomenuto je makar indirektno.

"SAD ne očekuju, naglašavam - ne očekuju, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to nije nikakav preduslov za bolje odnose i našu podršku da Srbija postane članica EU", rekao je Bajden, a Tadić istakao:

"Srbija smatra jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajina kršenjem međunarodnog prava. Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti. Legitimno je pravo Srbije da brani svoj integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima".

Bajden je dodao da će SAD nastaviti da insistiraju na tome da Srbi dobiju najveću moguću zaštitu na Kosovu, kao i da očekuju da Srbija sarađuje sa EU u tom procesu, dok je Tadić rekao da se Srbija snažno zalaže za stabilnost čitavog regiona i celovitost svih zemalja članica UN:

"Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma Srbija je garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i zalaže se za rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata".

Potpredsednik SAD je istakao da smatra da je važno da i Srbija pomogne u hapšenju haških optuženika kako bi to poglavlje istorije bilo zatvoreno. Takođe, Bajden je podsetio na jako dobre vojne veze dve zemlje i na ekonomsku saradnju – Amerika je, prema njegovim rečima, vodeći investitor u Srbiji, a sve više velikih američkih kompanija želi direktna ulaganja u Srbiji.

Ekonomska saradnja SAD i Srbija bila je glavna tema razgovora koje je potpredsednik Bajden vodio sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrima iz vlade. Posle sastanka Bajden je u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić položio venac na kome piše: "Zoranu Đinđiću sa velikim poštovanjem od američkog naroda".

Posle posete Vladi, Bajden je u Domu garde u Topčideru razgovarao i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalaštaba Vojske Srbije, generalom Milojem Miletićem. U čast posete američkog potpredsednika organizovana je i svečana večera, kojoj su osim predsednika Srbije i drugih najviših zvaničnika prisustvovali i predstavnici nevladinog sektora. Bajden sutra ujutro iz Beograd odlazi za Prištinu.


XS
SM
MD
LG