Linkovi

Uvalić: Politika EU prema Srbiji i dalje veoma rigorozna


Milica Uvalić, profesor ekonomije na Univerzitetu u Perudji, u Italiji, nedavno je u vašingtonskom “Vudro Vilson centru” održala izlaganje na temu - “Tranzicija Srbije ka tržišnoj ekonomiji - dostignuća i neuspesi”. U razgovoru za naš program, ona je ukazala da je u proteklih osam godina Srbija ostvarila značajan napredak u procesu tranzicije i približila se drugim zemljama istočne Evrope, ali da i dalje postoje oblasti u kojima je potrebno učiniti više.

“Kao prvo, to su korporativno upravljanje i restrukturiranje preduzeća, zatim tržište hartija od vrednosti, pošto Srbija još uvek nema razvijeno tržište hartija od vrednosti, kao i politika konkurencije odnosno, antimonopolska politika, koja je jako teška oblast za primenu. Vidimo da u tim oblastima Srbija još uvek nazaduje u odnosu na druge zemlje."

Uprkos novom konceptu privatizacije koji se primenjuje od 2001. godine, ističe Milica Uvalić, Srbija još uvek ima jedan od najnižih procenata doprinosa privatnog sektora bruto domaćem proizvodu - od 60 odsto.

Govoreći o efektima globalne ekonomske krize, Milica Uvalić kaže da je ona itekako pogodila Srbiju, ali sa zakašnjenjem kao i u slučaju drugih zemalja istočne Evrope. Ukazujući da se i razvijenije zemlje istočne Evrope suočavaju sa negativnim ekonomskim rastom ona ističe da Srbija u tom pogledu ipak može da računa i na neke prednosti.

“Značajna prednost je što Srbija ima fleksibilan kurs. Zemlje koje imaju fiksni kurs su sigurno zemlje koje su najviše bile pogodjene ekonomskom krizom. Ukoliko zemlja ima fleksibilan kurs ona ima i značajan dodatni instrument ekonomske politike koji je jako važan u ovom trenutku jer omogućava lakše prilagodjavanje krizi. Pored toga u Srbiji još uvek ima prostora za odredjene mere monetarne politike upravo zato što postoje neke mogućnosti koje su potpuno iscrpljene na Zapadu, baš zato što su kamatne stope do te mere niske i u Americi i u zemljama evro-zone. Mislim da su to neki elementi koji mogu da pomognu Srbiji u ovom trenutku.”

Govoreći o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Milica Uvalić ističe da se on, nažalost, odvijao veoma sporo, dok se vrlo često može čuti mišljenje da Srbija jednostavno nije ispunila uslove da bi postala kandidat za članstvo.

“Medjutim, želim da naglasim da je politika EU u stvari bila bila jako, jako stroga - kao prvo prema zemljama Zapadnog Balkana. Ako uporedimo uslove koje je EU imala za zemlje centralne i istočne Evrope vidimo das su za zemlje zapadnog Balkana uslovi bili mnogo brojniji, a procedura duža. Pored toga EU postavlja i vrlo specifične uslove u slučaju Srbije koja je izgubila najmanje 3 godine. Kao prvo, zato što je EU insistirala da Srbija ostane zajedno sa Crnom Gorom pa je zatim došlo do transformacije, ali je ipak insistirala i na harmonizaciji svih ekonomskih zakona uključujući i spoljnotrgovinski zakon koji se već u to vreme veoma razlikovao u Srbiji i Crnoj Gori.”

Danas je, ukazuje Milica Uvalić, uprkos činjenici da je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, politika uslovljavanja i dalje veoma rigorozna.

“Politički kriterijumi se stavljaju ispred svih ostalih zbog čega se deo Sporazuma još uvek ne primenjuje samo zato što u suštini Ratko Mladić još nije pronadjen i mislim da je to vrlo nefer prema Srbiji.”

Milica Uvalić ipak smatra da će biti napretka jer jedna zemlja, u ovom slučaju Holandija, neće moći da koči proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

“Mislim da će kroz odredjene diplomatske akcije koje su već u toku ta situacija da se odblokira… a, tu je i pitanje viznog režima o kome se pregovara već nekoiliko godina. Mislim da postoje velike šanse da do kraja godine Srbija bude stavljena na belu šengensku listu što bi naravno bio veliki korak napred.”XS
SM
MD
LG