Linkovi

Kompjuterska animacija u službi pravosuđa


Pravni stručnjaci u Sjedinjenim Državama kažu da se njihove kolege sve češće oslanjaju na savremenu tehnologiju u iznošenju dokaza. Oni kažu da trodimenzionalna animacija pomaže njihovim veštacima u predstavljanju svojih nalaza u sudnici. Stručnjaci pak upozoravaju da bi ta tehnologija mogla i da se zloupotrebi.

Sudnice u okrugu Orindž, na Floridi, opremljene su uređajima za prikazivanje trodimenzionalnih animacija. Robert Skot, vlasnik sudija za animacije, kaže da snimci poput ovog pomažu porotnicima da shvate komplikovane saobraćajne nesreće.

„Sve se svodi na sposobnost shvatanja neke situacije i donošenja ispravnog suda o njoj“, kaže Skot.

Jedna animacija (na slici) prikazana je u slučaju žene, teško povređene kada je na njeno vozilo za golf naleteo automobil. Skot kaže da su njegove animacije do sada korišćene u oko stotinu slučajeva.

„Sudovi to prihvataju i sve češće dozvoljavaju da ovakve prezentacije uđu u spisak dokaza“, kaže Skot.

Ali neki pravnici upozoravaju na potencijalne greške. Advokat Derek Bret kaže da bi nesavesni advokati mogli da netačno predstavljaju događaje.

„Veća moć nosi i veću odgovornost, a ako neki advokat nema taj osećaj onda smo na ivici provalije“, kaže Bret.

Bret dodaje da su TV serije o stručnjacima za sudsku medicinu podstakle neke porote da traže pomoć savremene tehnologije. Često se navodi kako je jedna studija pokazala da ljudi bolje pamte vizuelne nego prepričane dokaze. Derek Bret kaže da se oni koji ne mogu da plate animacije nalaze u nepovoljnijem položaju.

„Oni koji ne mogu da plaćaju advokate, a u ovo vreme takvih je sve više, nisu u stanju da koriste ovu tehnologiju“, kaže Bret.

Robert Skot priznaje da animacija donosi prednosti u odnosu na tradicionalne metode, a njegove animacije mogu da koštaju između pet i 40 hiljada dolara. On ipak predviđa da će sadašnjih dvadesetak kompanija za sudsku animaciju uskoro dobiti brojne konkurente.

XS
SM
MD
LG