Linkovi

SAD i Rusija pregovaraju o novom sporazumu o naoružanju


U Moskvi su počeli dvodnevni pregovori Rusije i Sjedinjenih Država o novom sporazumu o smanjenju zaliha nuklearnog naoružanja, koji bi trebalo da zamijeni prethodni START, koji ističe u decembru.

Pregovarači se nadaju da će umanjiti razlike pred posjetu predsjednika Baraka Obame ruskoj prijestonici, gdje će razgovarati sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim. Ruski zvaničnici će vjerovatno iskoristiti pregovore kako bi pokrenuli pitanje razmještanja kontroverznog američkog antiraketnog štita u Evropi, čemu se Rusija oštro protivi. Takođe žele da uvedu ograničenja na nuklearne bojeve glave i sisteme za njihovo oslobađanje, poput raketa i bombardera.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocijenio je da rusko-američki razgovori daju novi zamah razoružanju. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je, nakon prošlonedjeljnih razgovora sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu, izrazio optimizam da će dvije strane uspjeti da postignu dogovor o novom sporazumu za nuklearno naoružanje.

Tim američkih i ruskih naučnika u međuvremenu je zaključio da američki protivraketni štiti, koji bi trebalo da zaštiti Evropu od mogućeg raketnog napada iz Irana, ne bi bio efikasan. Rezultate istraživanja, koje je sprovelo šest eksperata iz obje zemlje, objavila je nezavisna istraživačka organizacija IstVest institute (Institut Istok-Zapad). Stručnjaci vjeruju da predloženi odbrambeni sistem ne bi mogao da odbije iranski projektil i da može lako da bude zavaran mamcima i drugim jednostavnim protiv-mjerama.

U izvještaju se takođe navodi da je Teheranu potrebno još najmanje 6 godina da napravi nuklearnu bojevu glavu i raketu dugog dometa, koja bi mogla da pogodi Evropu. Iranski arsenal, kako navode stručnjaci, uglavnom potiče od relativno nesofisticiranih sjevernokorjeskih raketa, koje same predstavljaju modifikovane verzije ruskih projektila iz 1950. godine. Teheran takođe ne posjeduje infrastrukturu neophodnu za značajno usavršavanje projektila, naglašavaju eksperti i dodaju da bi eventualni pokušaj Irana da izvrši nuklearni napad doveo do uništenja te zemlje.

XS
SM
MD
LG