Linkovi

Obnovljeni svemirski teleskop Habl ponovo u orbiti


Američki astronauti ponovo su postavili u orbitu renovirani teleskop Habl, od koga e očekuje da će još najmanje pet godina učestvovati u otkrivanju tajni svemira. Posada šatla Atlantis oprostila se danas od tog 19 godina starog uređaja i time završila petu i poslednju misiju produžavanja njegovog života.

Uz pomoć robotske ruke na šatlu, astronaut Megan Mekartur lagano je podigla Habl iz tovarnog prostora šatla, visoko iznad letelice, i pažljivo ga oslobodila u njegovoj uobičajenoj orbiti.

Tokom pet izlazaka u slobodan prostor, ispunjenih neočekivanim tehničkim problemima i izazovima, sedmočlana posada je uspešno obavila obimne popravke i zamene dotrajalih i neispravnih uređaja. Ova njihova misija smatrala se za neobično opasnu, zbog velike količine otpadaka starih svemirskih letelica, koji se nalaze u istoj orbiti. Američka agencija za svemirska istraživanja, NASA, kaže da će sa novim uređajima teleskop moći da osmatra dublje u prošlost svemira. Tokom ove misije astronauti su instalirali jednu novu kameru i nov takozvani svemirski spektrograf – instrument koji će im pomoći da razumeju kako su nastale planete, zvezde i galaksije.

Atlantis bi u petak trebalo da sleti u Svemirskom centru Kenedi, na Floridi.

XS
SM
MD
LG