Linkovi

Obama predložio strožije standarde za potrošnju goriva


Predsednik Obama je danas seo na vozačko sedište – i saopštio američkim proizvođačima automobila da moraju da se povinuju strogim nacionalnim standardima potrošnje goriva. Obama je rekao da deluje u cilju uštede energije i zaštite klime. Iako je priznao da će proizvodnja novih modela sa povećanom kilometražom biti skuplja, on je naglasio da će novi propisi smanjiti zavisnost od uvozne nafte i obezbediti čistiju životnu sredinu.

Dani neograničenog sipanja benzina se bliže kraju.

Prvi put u istoriji naše zemlje povećavamo kilometražu i smanjujemo zagađenje od izduvnih gasova za sve automobile i kamione koji se prodaju u Americi“, kazao je predsednik Obama.

Do 2016, prosečna efikasnost automobila i lakih kamiona će se povećati sa 25 milja po galonu na trideset pet i po. Ta promena će doprineti smanjenju izduvnih gasova koji izazivaju globalno zagrevanje. Bela kuća kaže da je to kao uklanjanje 177 miliona automobila s puta.
Borci za zaštitu životne sredine kažu da je to prekretnica.

Radi se o poboljšanju od oko 40 odsto u odnosu na ono što je tražio Kongres. To je prelomni momenat u pogledu oživljavanja naše ekonomije, smanjenja gasova koji izazivaju globalno zagrevanje i povećanja nacionalne energetske bezbednosti“, naglašava Džim Kliš iz unije brižnih naučnika.

Čak i Detroit podržava nove propise. Proizvođači automobila su do sada imali posla sa gomilom državnih zakona. Autoproizvođači sada kažu da je čvrst nacionalni standard „dobitak za sve“. Prepravljanje automobila da bi se zadovoljili viši standardi, kupci će osetiti po džepu.
Proizvodnja prosečnog vozila će koštati oko 1300 dolara više. Procenjuje se da će potrošač nadoknaditi to poskupljenje za oko tri godine.

„Stanovnici Sjedinjenih Država će dobiti veću kilometražu i svake godine će manje trošiti na benzin“, smatra Pol Portni sa univerziteta države Arizone.

Administracija se nada da će novi propisi smanjiti i potrošnju ulja i uštedeti oko milijardu i osam stotina miliona barela godišnje.

XS
SM
MD
LG