Linkovi

Kosovo ne sme biti prepreka saradnji Srbije i Crne Gore


Crnogorski predsednik Filip Vujanović sutra će posetiti Lovćenac, mesto u Vojvodini, a danas je u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem. Teme tog susreta bile su ekonomska saradnja dve zemlje i evropske integracije.

Drugog dana posete Srbiji crnogorski predsednik Filip Vujanović razgovarao je sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i zajednički je istaknuto da razmimoilaženje oko Kosova ne sme biti prepreka saradnji – posebno u oblasti ekonomije i evropskih integracija. Cvetković je podsetio da je Crna Gora za Srbiju značajno tržište, četvrto po obimu izvezene robe, dok je za Crnu Goru Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

"Pomenuli smo i probleme infrastrukture i zajedniči smo konstatovali da je rekonstrukcija pruge Beograd–Bar i razmatranje izgradnje deonice autoputa u pravcu Crne Gore za nas značajno kao što je isto za Crnu Goru od velikog značaja izgradnja autoputa sa njihove strane", rekao je premijer Cvetković.

Predsednik Vujanović je ocenio da Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju i u oblasti evropskih integracija i vizne liberalizacije prema EU.

"I posebno iskazali smo očekivanja da EU izađe u susret, ne očekivanjima samo država, nego i očekivanju svih građana u ovim dvema državama da se liberalizuje vizni režim, da se omogući našim građanima da što pre bez viza putuju u Evropu i da se ispoštuje ono što smo pojedinačno i u zajedničkoj komunikaciji činili da afirmišemo ispunjenje uslova za liberalizaciju viznog režima", poručio je predsednik Vujanović.

Vujanović je pomenuo pitanje dvojnog državljanstva i rekao da treba da se nađe prostor, da se uz poštovanje dva zakona i bez potrebe njihove izmene, zaključi sporazum o dvostrukom državljanstvu građana Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG