Linkovi

Stajnberg: SAD nastaviće da podržavaju Crnu Goru


Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg boravio je u Crnoj Gori gdje je o američko-crnogorskom partnerstvu razgovarao sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Crna Gora je, u protekle dvije decenije, bila važan faktor stabilnosti na Balkanu, kazao je, u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, zamjenik državnog sekretara SAD, Džejms Stajnberg.

Sjedinjene Američke Države nastaviće sa podrškom Crnoj Gori u njenim naporima da, koristeći svoje ukupne resurse, obezbijedi što brži razvoj kao i da se dostignuti standardi u integracionim procesima na pravi način valorizuju, navodi se u saopštenju. Vujanović je Stajnberga primio u Kotoru i zahvalio Vladi SAD i njenim građanima za podršku i pomoć koju godinama, u kontinuitetu, pružaju Crnoj Gori.Posjetu zamjenika američkog državnog sekretara Crnoj Gori doživljavam kao jasnu potvrdu predsjednika Obame i njegove vlade da nastavi podršku Crnoj Gori u afirmaciji njenog razvoja, u ostvarivanju njenih integracionih ciljeva, kazao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Đukanović je ocijenio da su partnerski i prijateljski odnosi sa SAD od izuzetne važnosti za Crnu Goru, kao i da je za evroatlantsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja pojačana pažnja nove američke administracije prema ovom regionu. On je istakao da se više puta potvrdilo da zemlje ovog regiona nemaju samoregulatorne mehanizme za očuvanje stalilnosti. Stoga, budućnost svih država regiona vidim u okviru evroatlantskih integracija, ocijenio je predsjednik Đukanović. Premijer je, govoreći o ekonomskoj saradnji dvije države, istakao da ima dosta prostora za njeno unaprjeđenje i za veće prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori.

Stajnberg se u Kotoru zadržao svega četiri sata i nije se obratio novinarima. To je, nakon odlaska visokog gosta, učinio američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur koji je rekao da SAD cijene doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i njen znažan pozitivan primjer koji pruža regionu kao multietnička, viševjerska demokratija.

Zamjenik državnog sekretara pohvalio je crnogorske lidere i njihove napore u građenju snažnih veza sa svim zemljema u regionu, a razgovarali su i o značajnom napretku Crne Gore ka putu integracija u NATO i EU”, kazao je Mur na konferenciji za novinare.

Stajnberg je najviši zvaničnik Stejt dipartmenta i administracije predsjednika Baraka Obama koji je posjetio Crnu Goru od referenduma.

On je dodao da se Stajnberg zahvalio vlastima u Crnoj Gori na koracima koje su preduzele u priznanjuju Kosova, što je ocijenjeno kao važan doprinos stabilnosti regiona.

„Bilo je i riječi o načinu privlačenja američkih investitora da ulažu više u Crnu Goru oko čega su obije strane izrazile opitimizam”, kazao je Mur.

U ekskluzivnom intervjuu datom podgoričkim "Vijestima" Džejms Stajnberg je naglasio da Crna Gora ima veoma važnu ulogu u regionu, a da na unutrašnjem planu treba produbiti politički sistem, civilno društvo, vladavinu prava i transparentnost što su najvažniji aspekti napredovanja u evropskim i evroatlantskim integracijama. Odgovarajući na pitanje šta će prenijeti američkom državnom sekretaru Hilari Klinton Stajnberg je rekao da u Crnoj Gori ima dobrog partnera i da dvije države mogu raditi u mnogim oblastima.


XS
SM
MD
LG