Linkovi

Državna televizija Šri Lanke: Ubijen lider Tamilskih tigrova


Državna televizija Šri Lanke objavila je da je lider pobunjenih Tamilskih tigrova Velupilaj Prabakaran ubijen, dok je pokušavao da pobjegne iz ratne zone. Vojni zvaničnici saopštili su da su ubijena i Prabakaranova dva glavna zamjenika. Neimenovani izvor iz kancelarije predsjednika Mahinde Radžapakse kazao je Glasu Amerike da će vijest biti zvanično objavljena, nakon što se sa sigurnošću utvrdi da je riječ o lideru pobunjeničkih snaga.

Vrhovni komandant vojske Šri Lanke kazao je danas da su okončane borbene operacije odnosno da vlada kontroliše cjelokupnu teritoriju zemlje prvi put nakon 1983 godine, kada je počela borba za nezavisnost tamilske manjine.

Prema procjenama Ujedinjenih Nacija, od eskalacije sukoba u januaru, poginulo je 6 i po hiljada civila, dok je do 300 hiljada raseljeno. Svjetska organizacija zatražila je istragu o mogućim ratnim zločinima koje su počinili i vlada Šri Lanke i Tamilski tigrovi. Evropska Unija takođe je pozvala vladu Šri Lanke da UN-u omogući pristup ratnoj zoni.


XS
SM
MD
LG